В развалините на рухнала сграда в Марсилия бе открито тялото на шеста жертва

В развалините на рухнала сграда в Марсилия бе открито тялото на шеста жертва

Шесто тяло беше открито в четвъртък в развалините на две сгради, рухнали тази седмица във френския град Марсилия, съобщи градският прокурор Ксавие Тарабьо, цитиран от ДПА. Той каза, че претърсването на руините продължава, тъй като в сградите, сринали се в понеделник сутринта, може да е имало до осем души.

Едната сграда е била изоставена и празна, но в другата, непосредствено до нея, е имало хора, живеещи под наем.

Тарабьо посочи, че засега не е изяснено коя от сградите е предизвикала срутването и каква е била причината.

Градските власти, които принудително са придобили изоставената сграда, са ѝ направили щателен оглед преди седмица и не са видели следи от незаконно настанили се в нея хора. Назначен от съда експерт е направил оглед на обитаваната сграда миналия месец, след като наемател се оплакал от пукнатина във входа. Тогава експертът разпоредил незабавно да се извърши ремонт.

Не е ясно дали този ремонт, включващ укрепване на партерния етаж, е било извършен.

Часове преди срутването е имало тревожни признаци, а обитателка позвънила на пожарникарите, за да сигнализира, че пукнатината в апартамента ѝ се увеличава. Малко по-късно обаче жената се обадила отново и казала, че не се нуждае от помощта на противопожарната служба.

Друг наемател се обадил същата сутрин на работодателя си и му казал, че вратата на жилището му е сякаш заклещена и той не може да я отвори, а трети не могъл да затвори вратата си на излизане.

Прокурорът не уточни дали тези наематели са сред оцелелите или сред жертвите на трагедията. Той каза само, че досега са идентифицирани три тела.

Във видео, публикувано на сайта на местния в. "Ла прованс", двама наематели разказват как преди няколко дни решили да се изнесат, след като видели, че стените започват да поддават, а вратите да не могат да се отварят.

По-рано "Ла прованс" съобщи, че спасителите, на които им се наложи да съборят трета сграда, която също беше пред срутване, са поставили лазерни детектори на други две сгради в съседство, за да се разбере веднага, ако и те започнат да се срутват.

Спасителите продължават да работят без прекъсване - разкопават с лопати и с ръце, каза началникът на противопожарната служба в Марсилия Шарл-Анри Гари пред електронната медия "Франсенфо".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа