В реч в Крайстчърч Антониу Гутериш призова за обща борба срещу речта на омразата

Антониу Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза днес, че се стреми към изготвянето на глобален план за борба с нарастващата реч на омразата, по време на посещение в новозеландска джамия, където десетки богомолци бяха убити при нападение през март, предаде Ройтерс.

Гутериш посети джамията Ал Нур в южния новозеландски град Крайстчърч, където стрелец изби повече от 40 души на 15 март в едно от нападенията срещу две джамии, отнели живота на общо 51 души.

Извършителят, който е австралиец, изповядващ идеята за превъзходство на бялата раса, е обвинен в убийство на повече от едно лице и в опити за убийство.

"Речта на омразата се разпространява и публичното говорене загрубява", каза Гутериш в слово пред джамията. "Социалните медии се използват като платформа за фанатизъм. Всички ние трябва да демонстрираме солидарност в отговор на това опасно надигане на омразата".

Гутериш добави, че е възложил на специалния съветник на ООН по предотвратяване на геноцид да сформира екип, който да работи върху глобален план за действие срещу речта на омразата.

Посещението на Гутериш в Нова Зеландия става на фона на подготвяната от министър-председателката Джасинда Ардърн среща във Франция за глобална подкрепа в битката срещу насилието, изразявано онлайн.

Гутериш по традиция прави посещение в мюсюлманска държава по време на свещения месец рамазан като израз на солидарност, но този път реши да отиде в Нова Зеландия в светлината на неотдавнашното масово убийство.

След тридневна визита в Нова Зеландия Гутериш ще се срещне утре с лидери на държави от Тихоокеанския район във Фиджи, за да обсъдят климатичните промени. Той ще посети и островните тихоокеански държави Вануату и Тувалу, които са малко над морското равнище и са сред първите, които изпитват последиците от глобалното затопляне.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?