В речта си "За състоянието на съюза" Обама ще акцентира на икономиката

В речта си "За състоянието на съюза" Обама ще акцентира на икономиката

Американският президент Барак Обама отново ще обърне внимание на усилията си за съживяване на икономиката в речта си "За състоянието на съюза", която ще произнесе днес (в ранните часове утре българско време) пред Конгреса, предаде ДПА, цитирана от БТА във вторник.

Годишното обръщение на президента, което е една от най-следените речи на държавния глава, ще бъде произнесена по-малко от месец, след като Обама започна втория си мандат с реч, очертаваща широкообхватна либерална програма - правата на хомосексуалистите, промените в климата и имиграцията, но много от политиките на бяха представени в подробности.

Основен акцент в посланието "За състоянието на съюза", което президентът ще произнесе пред двете камари на Конгреса, се очаква да бъдат мерките за намаляване на безработицата и за съживяване на икономиката, посочва АФП. Други теми ще бъдат контролът над огнестрелните оръжия и реформата в имиграционните закони.

Очаква се също така Обама да призове за всеобхватни търговски и инвестиционни преговори с ЕС, информира Ройтерс. Президентът най-вероятно ще даде сигнал за политическата си подкрепа за начало на преговорите, посочи Андрас Симоний, управляващ директор в Центъра за трансатлантически отношения към университета Хопкинс.

Едно успешно споразумение, което постепенно отменя оставащите тарифи, уеднаквява стандартите за продуктите и намалява регулаторните бариери за търговията, ще има "огромни последствия, далеч отвъд просто икономическите". Бих го нарекъл ново НАТО, посочи Симоний.

Държавните и правителствени ръководители от ЕС потвърдиха в петък на срещата си в Брюксел мандата на Европейската комисия да води преговори със САЩ за споразумение, с което да се създаде зона за свободна търговия между ЕС и Северна Америка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?