В регистъра на градския съд има СРС-та срещу посолства

В регистъра на градския съд има СРС-та срещу посолства

Петият запис от "Яневагейт" даде неочакван обрат на аферата, тъй като от него стана ясно, че в регистъра за специалните разузнавателни средства (СРС) в Софийския градски съд (СГС) има такива и срещу посолства. Това става ясно от поредна порция изтекли разговори между бившата шефка на СГС Владимира Янева и търговския съдия от същото съдилище Румяна Ченалова, публикувани в четвъртък в "Биволъ".

В тях Янева обяснява на Ченалова какво се е случило, след като научила за предстоящото ѝ "опраскване" от страна на прокуратурата по заръка на премиера. Става дума за момента, в който тя явно вече е знаела, че прокуратурата я разследва за незаконно разрешаване на специални разузнавателни средства по разработката "Червей".

Тогава Владимира Янева е отишла веднага при градския прокурор на София Христо Динев, за да го пита "какво е положението". Той не ѝ казва нищо конкретно, но я моли да предоставя цялата искана информация от регистъра за СРС към градския съд. Янева му отговаря, че се притеснява да му го даде защото "там има (очевидно СРС- бел.ред.) за посолства, за това за онова и така нататъка информация…“

"Да, да, да", се чува да казва съдия Румяна Ченалова.

Ето и стенограма на записа:

Владимира Янева: Идва пресаташето и ми казва: От сигурен източник от "Правен свят" към мене изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата.

Аз фърча в петъка при Ицо Димов (става дума за Христо Динев – бел.ред.). И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Динев (вторият път му казва името правилно-бел.ред.) казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защо ми искате целия регистър?

И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

Владимира Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

Владимира Янева беше три години председател на Софийския градски съд и за това време е разписала над 15000 искания от службите за СРС. Всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в съда. Това е секретен документ, съхраняван и контролиран по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

До него имат достъп служителят по сигурността на информацията и определени със заповед на председателя на съда лица. Контролът на воденето и съхраняването на този регистър се изпълнява от Националното бюро за контрол на СРС. Всичко това, извън дипломатическите проблеми, води и до въпроса дали Янева не е издала на Ченалова класифицирана информация, споделяйки, че в регистъра има заведени и СРС срещу посолства.

Аферата "Яневагейт" до тук

В изтеклите на порции записи се говори за тежка търговия с влияние между изпълнителна и съдебната власт. "Биволъ" публикува записите на порции от три седмици. Те са направени през февруари т.г., когато тогавашната председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, обвинена за незаконни разрешения за подслушване по разработката "Червей", се опитва да си уреди по-щадяща санкция от Висшия съдебен съвет (ВСС). Тя разказва подробно на Румяна Ченалова (търговски съдия от СГС) как председателят на Върховния административен съд Георги Колев се е опитвал да звъни на Борисов по нейния случай, но той не му вдигнал.

В следващия запис Янева разказва как премиерът наредил на главния прокурор да я "опраска". После се чува как Янева пускала есемеси на Борисов, докато той бил на посещение в Брюксел, за да му обяснява, че не била нарушила закона и няма нужда да бъде отстранявана от съдебната система.

След есемеса на Янева се обадил "човекът на Борисов" във ВСС Димитър Узунов да ѝ каже, че "човекът от Брюксел" ѝ казвал да не се притеснява, че всичко било само за пред медиите. В крайна сметка в сагата се намесва шефът на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров, който се видял лично с Янева. Съдийката разказва: "Виждаме се с Ясен. Ясен каза: "Бойко ми прати един от неговите най-близки хора да ми каже по никакъв начин тебе да не те закачаме!"

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов призова съдебната власт към проверка по същество на разговорите, но прокуратурата да търси кой ги е направил. Владимира Янева обясни пред ВСС, че не помни да е говорила такива нещата, докато Румяна Ченалова каза, че помни. Вероятно като резултат от своята памет Ченалова бе уволнена от съдебната система и се сдоби с второ обвинение.

Коментарът на Бойко Борисов бе ироничен. Той обясни, че става дума за “две каки”, които си говорят и ги сравни с жени при фризьорка или при маникюристка. Премиерът пропусна да отбележи, че към момента на записа Владимира Янева беше шеф на може би най-важния съд в държавата – Софийския градски съд, а Румяна Ченалова бе много влиятелна съдийка пак там.

Споделяне

Още по темата

Още от България