В ремонтираната с над 2 млн. лв. сграда на НГДЕК наесен влиза 137-о СОУ

Висящ е въпросът с дадените от еврофондовете пари, Столичната община ще прави спешни поправки в обитаваното от "класиците" училище

Ремонтираната сграда в Модерно предградие

Почти без дискусии и с пълното съгласие на софийските общинари, в четвъртък Столичният общински съвет реши да си вземе обратно от Министерството на културата (МК) ремонтираната с над 2 млн. лв. от европейските фондове сграда на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) в софийския квартал "Модерно предградие".

 

Зданието стана печално известно покрай разгорелите се в края на 2013 и началото на 2014 г. спорове между учители, родители и ученици дали училището да се върне в там или да остане в сградата с падаща мазилка, порутен покрив и заковани прозорци на бившото 13-о Основно училище до Женския пазар, където бе уж временно настанено до приключване на ремонта.

 

Въпреки че министърът на културата Петър Стоянович издаде в средата на февруари 2014 г. заповед НГДЕК да се настани в ремонтираната сграда, това не се случи след родителски сигнали за наличие на азбест там. Заради това Стоянович се отметна от собствената си заповед. Назначена от него лабораторна проверка установи едва 3 процента азбестови влакна в три от стените в училището, които междувременно са подменени, а резултатите от пробите, които бяха взети по тв камери, така и не бяха публично обявени.

 

Независимо че от ръководството на оперативната програма "Регионално развитие" (ОПРР), финансирала ремонта, напомнят на МК, че Класическата гимназия трябва да се настани в сградата в "Модерно предградие" заради изискванията на Брюксел за петгодишна устойчивост на финансираните от ЕК проекти, от Стоянович не само не предприема никакви мерки в тази насока, но решава да върне на Столичната община предоставеното на ведомството му преди десет години четириетажно училище със застроена площ от близо 5500 кв. м и двор от 14 хил. кв. м.

 

Решението на СОС от януари 2004 г.  е да се прехвърли безвъзмездно тази сграда на Министерството на културата, а то от своя страна за даде безвъзмездно на общината сградата на Столичната библиотека на площад "Славейков" в центъра на София. С друго решение от лятото на 2013 г. - в разгара на ремонта в "Модерно предградие", СОС отстъпва за десет години на държавното ведомство и сградата на 13-то ОУ до Женски пазар за нуждите на НГДЕК. Така гимназията се оказва с две сгради, едната от които държавна, а другата общинска собственост за временно ползване.

 

Сега МК доброволно предлага да върне на Столичната община своето прясно ремонтирано здание в покрайнините на София, а "класиците" да останат да учат до Женския пазар.

 

Градските съветници естествено са доволни, че държавата им прави такъв подарък и не виждат проблем в това, че в ремонтираната за Класическата гимназия сграда наесен ще влезе 137-о СОУ "Ангел Кънчев", което в момента се помещава на няколко пресечки от бъдещата си сграда. Според общинския съветник Любомир Дацов от НДСВ все става въпрос за учебни заведения и на практика сградата ще се ползва по предназначение. "Само табелата с името на училището отпред ще е друга", посочи бившият зам.-финансов министър с уточнение обаче, че не е напълно запознат с казуса около еврофинансирането на Класическата гимназия и местеното ѝ.

 

Не на същото мнение обаче са в управляващия орган на ОПРР, според които ако в "Модерно предградие се настани друго училище МК ще търпи финансови корекции за взетата за ремонта сума. Това обаче може да стане едва след април 2015 г., когато официално трябва да се отчете проектът като приключен. При заявките на управляващите за предсрочни парламентарни избори това означава, че кашата с ремонта на НГДЕК и връщането на сградата на общината ще остане за следващия министър на културата.

 

Не е ясно и как без позволението на Министерския съвет Министерството на културата решава да подари на общината имот публична държавна собственост.

 

От управляващия орган на ОПРР коментираха пред Mediapool, че с тях въобще не е съгласувано подобно действие, което е нарушение на европейските изисквания и то точно но същата ос на ОПРР, по която преди дни Брюксел ни спря плащанията заради нарушения с обществените поръчки.

 

Зам.-кметът на София по образованието Тодор Чобанов, който е вносител на проекта за решение за вземането обратно на училището в "Модерно предградие" като общинска собственост, първоначално отказа коментар по темата пред Mediapool. Единствено заяви, че общината е планирала да започне още това лято поетапен ремонт на бившото 13-то ОУ, чийто строителен паспорт сочи, че е конструктивно опасно не само за обитаване, но и за минувачите.

 

По предоставена на родители на ученици от Класическата гимназия информация общината обещала да даде 167 хил. лв. за частичен ремонт на сега обитаваното здание. Чобанов не можа да се ангажира с точна сума, но обяви, че тя не била непосилна за кметството. По думите му общината имала дори готовност да обяви поръчките за изпълнител на ремонт на покрива, на вертикални конструкции и за смяна на дограма на сградата до Женския пазар. Зам.-кметът каза още, че общината имала и проектна готовност да търси финансиране за последващите основни ремонти в училището. Само оправянето на двора му се оценява на 500 хил. лв. С пълна оценка за нуждата от пари за привеждане на училището в подходящо за обучение място Чобанов не се ангажира.

Споделяне

Още по темата

Още от България