В роботизирания ХХІ век бъдещето е на творческите професии

В роботизирания ХХІ век бъдещето е на творческите професии

В днешния свят, в който половината от работните места са автоматизирани, ботове дори пишат финансови новини по матрица, а следващите пет години роботи ще заемат още 5 млн. работни места, бъдещето е на творческите индустрии и професии, които изискват критично мислене, творчески подход при решаването на проблеми, адаптивност, емоционална и социална интелигентност, и учене през целия живот.

Това смятат от училището "Артис“, което скоро получи статут "иновативно“ от Министерство на образованието и чието виждане е, че фокусът на обучението трябва да е върху тези умения, е не върху професиите на миналото. В него се обучават деца от І до ХІІ клас, като 90% от завършилите продължават образованието си в чужбина в професиите на бъдещето.

Макар че, според Доклада "Четвъртата индустриална революция“ на Световния икономически форум. изкуственият интелект ще се справя по-добре от хората с все повече задачи, компютрите и роботите няма да могат да заменят човека изцяло, коментира от "Артис"- Причината е , че човекът взаимодейства с други хора, и при това взаимодействие се налага да мисли критично и да управлява ефективно. "Тези способности се култивират в много голяма степен чрез занимания с изкуства и чужди езици. При това – от най-ранна възраст“, смятат от училището.

Изкуството позволява деца с артистични заложби да се реализират в нови професии, свързани с уеб дизайн, анимация, виртуална реалност, индустриален дизайн, моден дизайн и др. Очаква се до 2018 г. около 1.4 милиона хора да бъдат заети в творческите индустрии.

"Схващането, че като избереш профил "изкуство“, ще станеш художник в Несебър, е остаряло. Миналата година наш възпитаник спечели пълна стипендия за графичен дизайн в Оксфорд", дава пример училището. Според него децата с артистични наклонности ще намират изява във всяка една съвременна индустрия, защото маркетингът и дизайнът играят все по-голяма роля при разработването на нови продукти и услуги за световния пазар.

Споделяне

Още от Общество