В Румъния протестират срещу промените в съдебната система

Сн. ЕПА/БГНЕС
В Букурещ и други градове в Румъния се очакват протести, породени от недоволството от обявения преди дни пакет от предложения за промени в съдебната система, съобщи  БНР. 
 
Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер представи в сряда пакета от промени, които включват назначаването на главния прокурор на страната и главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията да става от Висшия съвет на магистратите по предложение на министъра на правосъдието.
 
 С това предложение фактически се елиминира участието на президента от процеса на назначаване на ръководителите на тези ключови институции. Друга промяна е прехвърлянето на Съдебната инспекция към министерството на правосъдието. 
 
Президентът Клаус Йоханис реагира на предложенията с коментара, че те представляват "атака срещу върховенството на закона, независимостта и доброто функциониране на съдебната система и борбата с корупцията".  
 
ЕК също поиска от румънското правителство повече детайли около предложенията за промени в законите за съдебната система.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?