В Русия е ден на размисъл преди частичните местни и регионални избори

Кадър от протестите в Москва.

В Русия е ден на размисъл преди утрешните частични местни и регионални избори. На различни места в страната ще се гласува за губернатори, кметове на населени места, регионални парламенти и градски законодателни събрания.

Редица кандидати на властта се явяват на тези избори като независими в опит да се дистанцират от управляващата партия ”Единна Русия“, съобщава БНР.

В столицата Москва, където предстои да бъде обновен съставът на градската Дума, до вота беше допуснат само един представител на така наречената несистемна опозиция. Московската избирателна комисия отказа регистрация на останалите с аргумента, че в подписките в тяхна подкрепа има невалидни данни. Те на свой ред я обвиниха в умишлено фалшифициране на документите. Спорът между комисията и кандидатите прерасна във вълна от улични протести през лятото, сблъсъци с полицията и масови арести.

Тази седмица някои от участниците в демонстрациите получиха ефективни присъди.

Междувременно регулаторът Роскомнадзор предупреди Google, YouTube, Facebook и Instagram, че всяко публикуване на политическа реклама в деня за размисъл ще се разглежда като опит за намеса във вътрешнополитическите процеси в Русия.

Споделяне

Още от Свят