В Русия е образувано следствие за смъртта на Литвиненко

Русия започна криминално следствие за смъртта на бившия шпионин Александър Литвиненко и за опит за убийство на неговия съдружник Дмитрий Ковтун, съобщи в четвъртък главната прокуратура в Москва, цитирана от Асошиейтед прес.

Това ще позволи заподозрените да бъдат разпитвани в Русия. По-рано Москва заяви, че няма да позволи екстрадиция на нито един заподозрян за убийството на Литвиненко, който почина на 23 ноември в Лондон, където бе погребан в четвъртък.

Дмитрий Ковтун и бизнес партньорът му Андрей Луговой - бивши агенти на руските тайни служби - се  срещнали с Литвиненко в лондонския хотел "Милениум" на 1 ноември, малко преди у Литвиненко да се проявят симптомите на отравяне.    

В краткото съобщение от руската прокуратура не се споменава кога са образувани следствените дела.

В тялото на Литвиненко бяха открити следи от радиоактивния полоний 210.

Следователите стигнаха до етап, на който смятат, че е приемливо да третират смъртта на Литвиненко като убийство, съобщи лондонската полиция. “Важно е да се подчертае, че достигнахме до заключения както за използваните средства, за мотива или за идентичността на онези, които са отговорни за смъртта на Литвиненко”, казаха от полицията.

В момента в Москва са командировани британските следователи, които водят делото за смъртта на бившия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ). Преди няколко дни бе съобщено, че основният заподозрян за отравянето на Литвиненко е руският предприемач Андрей Луговой.

Той е в болница за изследване дали в организма му има полоний 210, с който по всяка вероятност е бил отровен Литвиненко.

Планираният за четвъртък в Москва разпит на Луговой бе отложен, каза адвокатът на Луговой Андрей Ромашов.

Според него срещата на клиента му със следователите от Скотланд Ярд не се е състояла поради технически затруднения, дължащи се на силите на реда.

Ковтун и Луговой заявиха пред руските медии, че са ходили в Лондон като част от феновете на руския клуб ЦСКА - Москва, който имаше мач в британската столица. Там те се срещнали със своя избягал сънародник по бизнес дела.

Двамата заявиха още, че някой се опита да ги “монтира” в случая със смъртта на Литвиненко.

Руската прокуратура посочва, че “Литвиненко е починал в резултат на отравяне с радиоактивно вещество и ...Ковтун, който се е срещнал с Литвиненко през октомври 2006 г., е развил заболяване, също свързано с радиоактивно отравяне.”

Досега нямаше сведения Ковтун да е имал проблеми със здравето.

Междувременно Литвиненко бе погребан в гробището Хайгрейт в Северен Лондон, където се намира и гробът на Карл Маркс. По време на траурната церемония в централната лондонска джамия присъстваха негови близки и приятели, както и представителя на чеченските сепаратисти Ахмед Закаев.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?