В Русия е обявен ден на траур в памет на загиналите от самолетната катастрофа

Над 3500 души участват в издирвателните дейности в Черно море

В Русия е обявен ден на траур в памет на загиналите от самолетната катастрофа

В понеделник  в Русия е ден на траур в памет на жертвите на катастрофата на руския военен самолет Ту-154 в Черно море, съобщава БНР. Машината се разби в неделя сутринта, минути след излитането си от летището в Сочи. На борда имаше 84 пътници и 8 души екипаж. Сред пътниците бяха журналисти и изпълнители от знаменития Хор на Червената армия.

Днес в Москва ще пристигнат първите тела на загинали при инцидента. Всички експертизи, свързани с катастрофата, ще бъдат извършени в руската столица. Търсенето на тела на загинали в района на катастрофата не е спирало цяла нощ и ще продължи в днешния ден.
Заради траура в Русия са отменени всички развлекателни програми по телевизиите, както и в културните учреждения. Във всички православни храмове се провеждат богослужения в памет на жертвите.

Версиите за катастрофата включват пилотска грешка, техническа неизправност на самолета или проблем с горивото. Версията за терористичен акт не е основна, съобщиха руските медии, като се позова на източници от службите за сигурност.

В издирвателните операции след катастрофата край Сочи участват 3500 души, които работят на смени, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

В операцията са се включили и седем плавателни съда от руския Черноморски флот, включително катерът "Суворовец", който има хидролокатор за страничен обзор, както и фрегатата "Адмирал Григорович" със специализиран хеликоптер Ка-27 и седем водолази на борда.

В операцията влиза спасителният кораб "Епрон" на Черноморския флот, който разполага с 16 водолази и управляван дистанционно подводен апарат "Тайгер". В района пристигат и два дълбоководни апарата на Руското географско дружество - C-Quester и C-Explorer.

С това общият брой на участващите в операцията достигна 39 кораба и катера, 135 специалисти водолази и 7 дълбоководни апарата, подчертава руското министерство на отбраната.

Руският транспортен министър Максим Соколов, който ръководи комисията за разследване на катастрофата на самолета, призова за разширяване на обхвата на търсенето.

В понеделник сутринта около 30 абхазки спасители от Министерството на извънредните ситуации на Абхазия се включиха в издирването на останки от Ту-154 в залива Гагри заедно с два спасителни катера "Индиго". Едновременно продължава претърсването на бреговата зона. Вчера заради бурята е било невъзможно катерите да излязат в морето, но днес морето е по-спокойно - около три бала вълнение.

Споделяне

Още от Свят