В Русия горят и радиоактивно замърсени площи, димът в Москва временно се разнесе

Горските пожари, които бушуват от юли, са засегнали близо 4000 хектара радиоактивно замърсени площи в западната част на Русия. Това сочат данни от сайта на руската служба за наблюдение на горите, предаде Франс прес в сряда.

Според наблюденията за радиоактивност, "водени от средата на юли в руски региони, включително на площи, замърсени с радиоактивни елементи, горски пожари са регистрирани на 3900 хектара", съобщи федералната служба за защита на горите "Рослесозащита" на сайта си www.rcfh.ru.

Службата съставя списък на засегнатите зони от "най-замърсените територии". В него е включен регионът около Брянск (югозападно от Москва), граничещ с Беларус и Украйна, където 28 горски пожара са опустошили 269 хектара. Областта бе силно засегната от радиоактивния облак след експлозията в украинската Чернобилска АЕЦ на 26 април 1986 г.

Същевременно в сряда в Москва се разнесе димът от торфените пожари. Сутринта концентрацията на вредни вещества във въздуха е намаляла, улиците на руската столица не са задимени и не се усеща миризма на изгоряло, предаде Lenta.ru.

Съдържанието на вредни примеси във въздуха на Москва започна да намалява още от понеделник. През изминалата нощ в Москва имаше гръмотевична буря, валя силен дъжд и екологичната обстановка се подобри.

Ситуацията със смога в Москва в момента е благоприятна и съдържанието на основните замърсители е 2.5 до 3 пъти по-ниско от нормата. Към края на седмицата обаче - около петък, се очаква вятър от изток, където горят торфени блата, и той може отново да донесе пушеци в руската столица. Това заяви пред радио "Руска служба за новини" главният експерт от държавната организация "Мосекомониторинг" Алексей Попиков, цитиран от Лента.ру.

Синоптиците прогнозират, че жегата ще продължи, поне до края на седмицата. Днес се очакват температури до 34 градуса.

Второ денонощие продължава заливането на торфените територии в някои райони от Подмосковието. За целта е прокаран тръбопровод с дължина 20 километра от река Ока, съобщи Ирина Андрианова от министерството на извънредните ситуации, цитирана от Лента.ру.

За едно денонощие площта на природните пожари в Русия се е съкратила почти два пъти. За изминалото денонощие са пламнали по-малко нови пожари, отколкото са били загасени. Към тази сутрин все още има 612 огнища с обща площ от почти 93 000 хектара. Допреди 24 часа площта на горските пожари е била 174 хиляди хектара. Големите огнища са 56 с обща площ от 59 хиляди хектара.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?