Путин на традиционната си многочасова годишна пресконференция:

"В Русия няма авторитарна система, но демокрацията не е троцкизъм"

Президентът обмисля да подкрепи забраната американци да осиновяват руски деца

Сн. ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин обяви, че "в Русия няма авторитарна система", управлението му "може би е един от най-добрите периоди за Русия", даде за пример развитието на Китай и се пошегува, че знае кога идва краят на света.

 

По време на традиционната си годишна пресконференция, която трае няколко часа, Путин каза още, че най-доброто доказателство, че в Русия няма авторитарен режим, е решението му да напусне президентския пост, когато му изтече мандатът преди пет години, а не просто да промени конституцията.

 

"Ако смятах, че си струва да избера пътя на авторитаризма, щях да променя конституцията, това щеше да е лесно", каза Путин.

 

Президентът посочи обаче, че демокрацията "това не е троцкизъм и не е анархията, която води до дискредитиране на властта, както беше през 90-те години (на 20-и век) в Русия", предаде ИТАР-ТАСС.

 

"Обещавам да не допусна ситуацията от 1998 г.", каза Путин, намеквайки за икономическия крах в страната, приписан на днешните водачи на опозицията Борис Немцов и Владимир Рижков.

 

"Смятам, че ние осигурихме стабилност като задължително условие за развитието", каза руският президент. Той предупреди, че развитието е невъзможно без стабилност и даде за пример Китай.

 

Путин бе попитан за своя наследник и дали вижда някой достоен конкурент сред опозицията, особено сред тази, която се появи в края на миналата и началото на тази година по време на протестите срещу неговото управление.

 

"Рано или късно ще се оттегля от този пост, както вече веднъж го направих, но не ми е безразлично кой ще ме наследи", заяви той.

 

Путин посочи, че не той ще избере наследника, а гражданите. На изборите те с гласа си определят кой ще управлява Русия.

 

Той още веднъж повтори, че годините на неговото управление съвпадат със значителен икономически подем и този период, може би, е един от най-добрите за Русия.

 

"Фактът е че ние удвоихме БВП на страната. Това само по себе си е огромно постижение. В пъти увеличихме заплатите. Възраждаме въоръжените сили, повишихме заплатите на военните. Макроикономиката се намира в добро състояние", каза Путин.

 

Той коментира още, че приетият от Съединените щати закон "Магнитски", съдържащ санкции срещу руснаци, свързани с нарушения на човешки права, трови двустранните отношения. Руският президент се впусна в подробна критика на многобройните, по думите му, проблеми с човешките права в Съединените щати.

 

В същото време Путин посочи, че долната камара на руския парламент - Държавната дума - е реагирала емоционално, но адекватно, одобрявайки на две четения законопроекта "Дима Яковлев", който съдържа ответни мерки срещу Съединените щати, включително забранява на американци да осиновяват руски деца.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде подписан от руския президент.

Путин отбеляза, че преди да подпише закона, лично ще проучи текста и ще прегледа сега действащите споразумения със Съединените щати, след което ще вземе решение. Той допълни, че трябва да се разширят възможностите за осиновяване на руски деца от руски граждани.

 

Путин посочи още, че корупцията е традиционен проблем за страната. 


Той припомни историята с Петър Велики, който поискал от своя главен прокурор да изпраща всички, които крадат в Сибир. На това искане императорът получил отговор: "С кого ще останеш, господарю?".


"Какво да се прави, в нашата страна се краде", призна Путин.

Това е първата годишна пресконференция на Путин от връщането му на президентския пост през май тази година и бе предавана на живо по телевизията. Тя бе отразена от 1200 журналисти.

 

Путин демонстрира чувство за хумор, като коментира, че знае кога ще дойде краят на света.

 

"Защо да се боим от края на света, когато той е неизбежен. Знам кога ще настъпи краят на света. След 4.5 милиарда години, защото цикълът на функциониране на нашето слънце е около 7 милиарда. Ние сме някъде по средата на този цикъл", заяви той.

 

И още веднъж се изказа шеговито, като призна, че неговите съветници не разказват вицове за него, защото се боят.

 

Президентът разясни още,  че слуховете за "разклатеното му здраве са изгодни на политическите му противници". "Те са в полза на политическите опоненти, които се стараят да поставят под съмнение я легитимността, я дееспособността на властта", каза той, добавяйки "Няма да дочакат!".

 

Кремъл неколкократно опроверга слуховете, че Путин има сериозни здравословни проблеми, откакто бе забелязан да накуцва на Азиатско-тихоокеанската среща на върха през септември. Тогава руски правителствени източници казаха, че имал проблеми с гръбнака вследствие на спортна травма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?