В Русия православната църква е готова на всичко, за да възпре абортите

В Русия православната църква е готова на всичко, за да възпре абортите

Научила, че отново е бременна, Анна Кузева изпада в паника. Самотна майка, останала без жилище, без доходи и без подкрепа от семейството, тя няма представа как ще отглежда второ дете и си записва час за аборт.

Много скоро обаче нейна позната - православна активистка, ѝ предлага да я заведе в приют за бременни с думите "Ще те приемем, но няма да правиш аборт", спомня си 33-годишната Анна, държейки на коленете си Иля - своя син, докато четиригодишната му кака Антонина играе с кукла наблизо.

Приютът, наречен "Дом на майките" - двуетажна къща в центъра на Москва, може да подслони до 10 жени с децата им било за няколко дни, било за цяла година.

Открит е през 2012 г. в отговор на тревогите на "църквата и обществото" във връзка с абортите, посочва директорката Мария Студеникина - същата, която е убедила Анна да не абортира.

"Сигурността на страната ни зависи от това какви са хората", твърди тя, отпивайки от чая си под погледа на Богородица от иконата в ъгъла.

Абортите намаляват

Вече от столетие в Русия - имперска, съветска или постсъветска, отношението към абортите е нееднозначно.

През 1920 г. Съветският съюз става първата страна, разрешила изкуственото прекъсване на бременността (ИПБ), официално забранено по време на монархията.
Няколко години по-късно обаче - през 1936 г., сталинският режим го забранява.

През 1955 г. абортите са разрешени отново и процедурата се опростява, което през следващите десетилетия фактически я превръща в един вид метод за контрацепция.

Чак след разпадането на СССР през 1991 г. хората наистина свикват с презервативите и хапчетата "антибебе"; повече стават и програмите за профилактична медицина.

В резултат през 1993 г. Русия се нарежда на едно от първите места в световните класации по брой на абортите с 235 ИПБ на 100 раждания на живи бебета, а до 2015 г. те намаляват петорно - 44 аборта на 100 живи раждания според официалната статистика.

Властите мечтаят за повече раждания и подем в раждаемостта, затова представят абортите като все по-остър проблем, също като църквата - повечето руснаци твърдят, че са православни християни, но едва 5 на сто се черкуват редовно.

Освен религиозните доводи, църквата изтъква, че абортите засилват демографската криза в цялата страна от 1991 г. досега и редовно настоява властите да ограничат достъпа до ИПБ.
През 2016 г. депутати предлагат ИПБ да се заличи от списъка с медицинските грижи, заплащани по линия на социалните служби. Законопроектът е изоставен, но се приема друг, задължаващ болниците да получат нови сертификати, за да извършват аборти.

Петиция за забрана на абортите събира 400 000 подписа, включително този на патриарх Кирил, предстоятеля на Руската православна църква.

"Пари от чужбина"

Някои виждат тук посегателство върху правата на жените, нещо по-лошо дори: "Да възпрепятстваш един аборт, както казват някои политици, да разубедиш жена, желаеща да абортира, задължавайки я да запази нежелано дете - това наподобява изтезание", възмущава се Любов Ерофеева, оглавяваща сдружението РАНИР, което информира младите руснаци за контрацептивните мерки.

"Нивото на абортите спада, защо се подновяват тези дебати?", недоумява тя.

През 2015 г. сдружението ѝ е регистрирано от правосъдното министерство като "чуждестранен агент" - определение, напомнящо етикетите, лепени на дисидентите през съветската епоха. По силата на закон за неправителствените организации това ограничава дейността на РАНИР.

Сдружението редовно става и обект на нападки от православни сайтове, които го обвиняват, че стимулира демографския спад в Русия.

Отвреме навреме се реанимира и въпросът за презервативите. Така стана през декември - протестите на един манастир попречиха да бъде открита фабрика за презервативи край Москва. Противниците на предприятието нарекоха този контрацептив "антипатриотичен".

С методите на американските про лайф групи

С разрешение на руското здравно министерство църквата успява да се внедри в болниците, където действат "консултанти", финансирани от фондацията "Св. Василий Велики" - те убеждават 15 до 20 на сто от постъпилите жени да не правят аборт, твърди религиозното сдружение.

За три години броят на консултантите и на "центровете за превенция" нараства тройно. Над 39 500 жени, желаещи аборт, се отказват след такива консултации, заявява министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и с гордост съобщава за 13-процентов спад на абортите през 2016 г.

Демографът Анатолий Вишневски уточнява: ако намаляват абортите, това е главно заради общия спад на раждаемостта в Русия, казва той и отбелязва също силното влияние на православната църква върху политиците. Той твърди, че руските движения срещу абортите копират методите на колеги от САЩ - т. нар. про лайф групи.

Фондацията "Св. Василий Велики" например има партньорски връзки с асоциацията "Световен конгрес на семействата", чийто директор Лари Джейкъбс е посетил Русия през 2012 г., за да участва във форум за семейните ценности, организиран в Кремъл.

Консервативните православни среди в Русия "не обичат САЩ, но обичат американците, воюващи срещу абортите", иронизира Вишневски.

По БТА

Споделяне

Още от Свят