В Русия са задържани стотици активисти на "радикалната опозиция"

В Русия са задържани стотици активисти на "радикалната опозиция"

Руската полиция задържа вчера 448 граждански активисти за нарушения на обществения ред, включително 339 в Москва, информира "Комерсант", като се позовава на специализирания сайт ОВД-Инфо.

Става дума за активисти на т. нар. Партия на свободните хора, събрали се вчера в Москва, Санкт Петербург и други градове на Русия за масови разходки, посочва вестникът.

 

По данни на ТАСС задържаните са подготвяли неразрешена акция; от мнозина са иззети ножове, боксове и травматични оръжия.

Според Полина Немировская, координатор на опозиционното движение "Отворена Русия", полицията разпитва задържаните в рамките на дела за подготовка на атентати и масови безредици.

Лидерът на забраненото екстремистко движение "Артподготовка" Вячеслав Малцев призова по-рано своите привърженици да излязат на 5 ноември на протест срещу властите в центъра на руската столица и прогнозира на този ден "революция".

Миналата седмица Федералната служба за сигурност (ФСС) залови членове на "Артподготовка", обвинени, че планирали палежи на административни сгради в Москва навръх чествания в страната на 4 ноември Ден на народното единство.

Задържаните в Русия над 400 души не правеха нищо, но са заподозрени в опит за сваляне на режима, пише опозиционното онлайн издание "Медуза".

Предвидено бе активистите да оказват съпротива на полицията и да проведат "народен референдум" просто с вдигане на ръце. Самият Малцев напусна Русия още през юли т. г., след обиски по повод наказателно дело срещу него за призиви към екстремизъм, пише електронният вестник. След като през октомври "Артподготовка" бе забранена, в различни руски градове започнаха да обискират и задържат симпатизанти на Малцев, отбелязва той, споменавайки обвинения в подготовка за размирици и за нападения срещу полицаи.

Малцев заявил за "Медуза", че вчера в Русия били задържани "няколко хиляди души", а в Москва протестирали 5000 негови привърженици. Но руски медии съобщиха едва за няколкостотин демонстранти в столицата.

"Режимът показа своята фашистка същина. И полицията, и ФСС превишиха пълномощията си. Задържаха едва ли не десетгодишни деца", добавил националистът. Според него "хората ще продължат протеста си и няма да си тръгнат, без да постигнат своите цели", но той не уточнил в каква форма ще продължи "революцията".

Освен привърженици на Малев полицията задържа в Москва и случайни минувачи, и участници в четенията, посветени на икономиста-философ Адам Смит, отбелязва "Газета".

Полицията не пуска адвокати при задържаните в центъра на руската столица. Това разказа за радио "Ехото на Москва" правозащитничката Алла Фролова от ОВД-Инфо, информира медията на своя сайт.

Според Фролова в едно от московските полицейски управления "правоохранителите използват сила срещу непълнолетни, извиват им ръцете и ги натикват в различни стаи", добавя радиото.

Споделяне

Още от Свят