В Русия се пишат нови учебници по задание на Кремъл

Докато Русия демонстрира “мускули” срещу Запада и президентът Путин се радва на рекордно високи рейтинги, Кремъл фокусира вниманието си върху училищата, за да внедри у децата ново чувство за национализъм, пише британският в. “Таймс”.

Така например ръководство за учители по обществени науки представя като действителен факт възгледа на Путин, че колапсът на Съветския съюз е “най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век”. Съединените щати са представени като сила, стремяща се към глобална империя, решена да изолира Русия от нейните съседи.

Второто учебно ръководство е по история на Русия от 1945 до 2006 г. Повечето от авторите му са в близки отношения с Кремъл. Последната глава се нарича “Суверенна демокрация” – термин, изкован от съветника на Путин Владислав Сурков, като идеологическо оправдание на авторитарното управление на Путин.

Самият Сурков е цитиран на няколко пъти в учебника с оценки, според които “практически всяко по-значимо дело” в Русия от 2000 г. насам се дължи на Путин.

Най-спорните и предизвикващи критики действия на руския президент са представени в положителна светлина. Включително разбирането на петролната компания “Юкос” и вкарването в затвора на нейния председател Михаил Ходорковски. В учебника това е описано като “недвусмислено послание” към бизнеса “да се подчинява на закона, да плаща своите данъци и да не се опитва да се поставя над правителството”. Бизнесмените “схванаха посланието”, се добавя в текста.

Подкрепата за Виктор Янукович по време на фалшифицираните президентски избори в Украйна през 2004 г. също е представена в позитивен план. Масовите протести в Украйна, известни като Оранжева революция, доведоха на власт прозападния кандидат Виктор Янукович, но в учебното помагало се казва: “Янукович беше единственият кандидат, способен наистина да се противопостави на Юшченко. Така че изборът на Русия беше ясен”.

Йосиф Сталин е описан като “най-успешния съветски лидер въобще”, а затворническите лагери и масовите чистки - като необходима част от неговия стремеж да направи страната си велика.

Подготвените учебни ръководства трябва да послужат за база за написването на нови учебници догодина, макар министерството на образованието да твърди, че те няма да са задължителни.

Владимир Путин одобри разработките по време на конференция за учители, чийто домакин бе той в президентската си дача миналия месец.

За масовите чистки на Сталин от 1937 г., при които 1.5 млн. души са затворени по лагери, а 700 000 са убити, Путин заяви, че били ужасни, “но в други страни са се случвали дори по-лоши неща”. Омаловажавайки дългогодишната история на съветско потисничество, президентът каза: “Ние не сме имали друга черна страница, като нацизъм, например”.

Леонид Поляков, редактор на ръководството по обществени науки, каза на Путин, че Русия е “идеологически обезоръжена” след краха на СССР и на други страни е оставено да съдят дали това е било демократично.

“Ние развиваме национална идеология, представяща визията за нас самите като нация, като руснаци, визия за нашата собствена идентичност. След това учителите ще могат да инкорпорират тази национална идеология, тази визия, в своята практическа работа по нормален начин и да я използват за развитие на гражданска и патриотична позиция”, каза Поляков.

Павел Данилин, написал главата за “Суверенната демокрация”, заяви пред в. “Таймс”, че този раздел обяснява “същностната трансформация” на Русия по времето на Путин. “Ние разбираме, че единствената гаранция за нашата демокрация е нашият суверенитет, нашата силна държава, нашата силна армия, нашата силна икономика и нашият силен народ”, каза той. “Това не е идеология. Това е просто здрав разум. И моето намерение беше да обясня здравия разум на учителите”, добавя той.

30-годишният Данилин отговаря за проектите във фондация “Ефективна политика”, която е близка до Кремъл. Той бе още по-откровен за своите намерения, излагайки ги в блога си в отговор на критиките от учители, че по-голямата част от книгата е просто пропаганда на Кремъл. “Вие ще обучавате децата в съгласие с учебниците, които са ви дадени и по начина, по който Русия се нуждае”, писа той, добавяйки, че училищата трябва да “изчистят мръсотията и ако това не помогне, да се изчисти със сила”.

Споделяне

Още от Свят