В Русия се засилват протестите, а управлението се влошава

В Русия се засилват протестите, а управлението се влошава

В Русия се разрастват протестите и пада качеството на държавното управление, констатира "Независимая газета". Вестникът се позовава на данни, разпространени от Комитета за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин.

Видимото засилване на протестите в руските региони през първото полугодие е белязано главно с акции против корупцията и действията на правоохранителите, сочат авторите на доклада.

Антикорупционният дневен ред е продиктуван от критика на Кремъл Алексей Навални, напомня изданието. Според експерти проявите, организирани от неговия екип, слагат край на тенденцията за намаляване на политическите протести в Русия, откроила се през 2014 г.

 

Административната стабилност в отделните региони се влошава заради смените на губернатори и други рокади по местните върхове.

Тази година са арестувани двама ръководители на руски региони, осем вицегубернатори или вицепремиери на местни правителства и един кмет на регионална столица, напомня всекидневникът, цитиран от Би Би Си.

Хората, оглавяващи местните елити в Русия, са едва 800-900 души. Излиза, че всяка година 2 на сто от тях попадат между воденичните камъни - или всеки 50-и. Жертвите се избират до голяма степен случайно - това засилва морално-психологическото въздействие на репресиите върху регионалния елит, парализиран вече наполовина, се отбелязва в доклада.

Същото чака и тазгодишните "назначенци", прогнозира един от авторите - политологът Александър Кинев. Твърде е вероятно според него конфликтите да избухнат отново, а рокадите само са формирали "масови позитивни очаквания".

Редица региони на Русия вече са по-слабоуправляеми, а на места, например в Коми, "е разрушена изцяло и електоралната машина, гарантирала резултат на властта". "Ситуацията неизбежно ще изплува на повърхността след президентските избори" през март, предрича друг съавтор на доклада, анализаторът Николай Петров. Междувременно нараства и социалният протест по места, добавя наблюдателят Алексей Титков.

Споделяне

Още от Свят