В Русия ще проверяват играта FIFA 17 за гей пропаганда

В Русия ще проверяват играта FIFA 17 за гей пропаганда

Депутати от руския парламент поискаха проверка на популярната видеоигра FIFA 17 за гей пропаганда. Според някои от народните представители играта нарушавала руския закон и промотира хомосексуални отношения, съобщава в. “Гардиън“, цитиран от сайта “Вести“.

Популярната игра наскоро започна инициатива, чрез която призовава играчите да подкрепят кампания на английската Висша лига, която подкрепя хората с различна сексуална ориентация. В играта се предлага виртуален футболен екип с цветовете на дъгата, които са символ на LGBT обществото.

През 2013 г. Русия прие закон, който забранява пропагандата на подобни отношения с аргумента, че може да навреди здравето и развитието на децата.

Британската правозащитна организация Stonewall започна наскоро кампания в английската футболна лига, която има за цел да намали проявите на хомофобия. Според данните на организацията, 72% от футболните фенове са чували хомофобски изказвания по време на футболни мачове през последните 5 години. Компанията EA Sports, която е създател на играта FIFA 17, се присъедини към тази кампания.

Резултатът от това е, че играта може да бъде забранена за продажба в Русия. Друг вариант е да се изиска от EA Sports да направи промени в играта, които да премахнат тези “гей“ елементи за руския пазар.

EA Sports все още няма коментар по темата.

Споделяне

Още от България