В Русия започва строеж на бреговата инфраструктура за първата плаваща АЕЦ

В северния руски град Певек със забиване на първи шпунт започна изграждането на бреговата инфраструктура за първата в света плаваща атомна топлоелектрическа централа (ПАТЕЦ) "Академик Ломоносов“, съобщиха от руската компания "Росенергоатом“, част от държавната корпорация "Росатом“.

ПАТЕЦ "Академик Ломоносов“ трябва да бъде въведена в експлоатация през 2019 г., след което ще стане най-северната АЕЦ в света. В момента това е Билибинската АЕЦ, която е разположена в Чукотка, но в близките години ще бъде изведена от експлоатация.

Плаващата АЕЦ е от голямо значение за региона, тъй като ще реши два негови проблема. По думите на губернатора на Чукотски автономен окръг Роман Копин, първата задача е заменянето на Билибинската АЕЦ, защото градовете Билибино и Певек работят в един енергиен възел и затова сроковете на спирането на Първи енергоблок на Билибинската АЕЦ през 2019 г. ще бъдат синхронизирани с въвеждането на ПАТЕЦ в Певек. Втората задача, която първата в света плаваща АЕЦ ще реши е осигуряването на енергия за основните минодобивни компании, разположени в Западна Чукотка. "Това не значи, че ПАТЕЦ напълно ще задоволи потребността от енергия на тези предприятия, но на първи етап – за замяна на остаряващата централа и за осигуряване на енергия за новите нужди, тя ще може да работи и да даде нов стимул за развитие“, коментира Копин, цитиран в съобщението.

От юли 2016 г. плаващият енергоблок преминава планови швартови изпитания в Балтийския завод в Санкт Петербург. Планира се изпитанията да приключат през октомври 2017 г. А в края на 2017 г. плаващият енергоблок трябва да бъде готов за транспортиране и доставен по Северния морски път, за да бъде включен към бреговата инфраструктура в Певек. За есента на 2019 г. се планират тестове на плаващата АЕЦ и въвеждането ѝ в експлоатация.

ПАТЕЦ "Академик Ломоносов“ е мобилна плаваща топлоелектроцентрала с мощност 70 мегавата, предназначена за използване в отдалечени райони не само в Русия и за обезсоляване на морска вода. Станцията представлява несамоходен съд с ядрена енергийна установка, който се транспортира в региона, където трябва да бъде разположен, по воден път.

Плаващата АЕЦ има голяма здравина, която я предпазва от всички възможни заплахи и прави ядрените реактори неуязвими за цунами и други природни катастрофи. Освен това плаващият енергоблок отговарят на всички изисквания на МААЕ и няма влияние върху околната среда.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?