В Русия започва ваксинирането на хора над 60-годишна възраст със "Спутник V"

В Русия започва ваксинирането на хора над 60-годишна възраст със "Спутник V"

Руското министерство на здравеопазването одобри използването на своята главна ваксина срещу коронавируса - "Спутник V", за масова ваксинация на хора над 60-годишна възраст, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"Министерството одобри изменения в инструкцията за медицинското използване. Сега ваксината "Спутник V" е разрешена за употреба при лица на възраст от 18 и повече години. По този начин гражданите над 60 г. също ще могат да се ваксинират срещу новата коронавирусна инфекция", каза министър Михаил Мурашко по тв канала "Россия-24".

Той посочи, че проведената експертиза и клиничните изпитания са доказали над 90 процента ефективност и безопасност на ваксината за хора над 60-годишна възраст.

Мурашко отбеляза също, че вече е в ход мащабна ваксинация със "Спутник V" във всички райони на Русия.

Ефективността на ваксината за хора над 60-годишна възраст е над 90%, заяви Руският фонд за преки инвестиции, който финансира създаването на ваксината.

Третата фаза от клиничните изследвания на "Спутник V" не е завършена и досега бяха публикувани само предварителни данни за ефективността на ваксината, без разбивка по възраст, отбелязва Би Би Си. В хода на втората фаза на изпитване на ваксината не бяха изследвани хора над 60 години. Преди дни здравното министерство спря приема на доброволци за изпитване на ваксината.

По-рано президентът Владимир Путин каза, че не може да се ваксинира със "Спутник V", доколкото препаратът не е одобрен за възрастни хора.

Към 26 декември общият брой на заразените с Covid-19 в Русия от началото на пандемията досега достигна 3 милиона. За последното денонощие са потвърдени 29 хиляди нови случая, а 567 са починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?