В руската Дума е внесен проект за отмяна на закона "Антимагнитски"

В руската Дума е внесен проект за отмяна на закона "Антимагнитски"

Депутати от партията "Справедлива Русия" внесоха в Държавната Дума законопроект, който отменя забраната за осиновяване на руски деца от американци, съобщи Лента.ру във вторник. Текстът на проекта бил публикуван в блога на Дмитрий Гудков, а негови съавтори са Иля Пономарьов и Валерий Зубов.

"Правото на децата сираци на осиновяване не може да зависи от политически, идеологически, икономически и други противоречия между субектите в международните отношения", се казва в мотивите към законопроекта.

Забраната за осиновяване бе въведена в отговор на т.н. "Закон Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, който предвижда забрана за влизане в страната за руски граждани, съпричастни към смъртта на юриста Сергей Магнитски в руски затвор.

Руският отговор на този закон бе подписан от президента Владимир Путин на 28 декември миналата година. С него се забранява и дейността на неправителствени организации, които са финансирани от САЩ и разработват политически проекти.

Въвеждането на забраната за осиновяване бе критикувано от високопоставени руски чиновници, включително и от външния министър Сергей Лавров, е стана повод за редица протести. На 13 януари в Москва се проведе многохиляден "Марш срещу подлеците", участниците в който носега портрети на депутатите приели забраната.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?