В събота Тръмп ще номинира своя кандидатка за Върховния съд

Залозите са огромни: консервативно мнозинство в съда за десетилетия напред

В събота Тръмп ще номинира своя кандидатка за Върховния съд

Въпреки възмущението на демократите в събота следобед Доналд Тръмп ще представи своята кандидатка, която да заеме във Върховния съд мястото на прогресивната съдийка Рут Бейдър Гинсбърг. Той има подкрепата на повечето сенатори и е решен да гласува за встъпването ѝ в длъжност, без да изчака резултатите от президентските избори в САЩ.

Демократите са твърдо против, казват, че трябва да се изчакат изборите на 3 ноември, на които Доналд Тръмп ще се изправи срещу Джо Байдън, и чак тогава да се пристъпва към гласуване.

Защото залозите са огромни. Ако Сенатът, в който републиканците имат мнозинство, потвърди кандидатката му, президентът ще е назначил трима доживотни съдии в храма на американското правосъдие. А общо те са девет.

Това ще значи, че десетилетия наред в тази институция, която в САЩ решава основни обществени въпроси като абортите или правото да се носи оръжие, ще преобладават консерваторите.

"Заложено е всичко, което е важно за американците: здравеопазване, защита на хронично болните, правата на жените, правата на хомосексуалните, правата на работещите, правото на работа, гражданските права, климатичните промени и толкова други неща, които са изложени на опасност", заяви със съжаление лидерът на демократичното малцинство в Сената Чък Шумър.

Смъртта в петък на 87-годишната Рут Бейдър Гинсбърг, която беше феминистки символ на американската левица, промени предизборната кампания, досега доминирана от пандемията, отнела живота на над 200 000 в САЩ.

С борбата за контрол над Върховния съд Доналд Тръмп, който изостава в проучванията на общественото мнение, може отново да мобилизира поддръжниците си.

През 2016 г. много избиратели евангелисти, които проявяваха скептицизъм към два пъти развеждалия се милиардер, бяха убедени да гласуват за него благодарение на обещанието да назначи консервативни съдии. И отчасти му осигуриха изненадваща победа.

Но възмущението сред демократите може да засили подкрепата за бившата дясна ръка на Барак Обама Джо Байдън.

"Насред избори"

Тялото на Рут Бейдър Гинсбърг ще бъде изложено за поклонение във Върховния съд днес и утре, а в петък - в Капитолия. Тя ще бъде погребана в тесен кръг следващата седмица на националното гробище Арлингтън край Вашингтон.

Още преди това американците ще знаят кого Доналд Тръмп е избрал, за да я замести: решението му ще бъде обявено в 17 часа местно време в събота, съобщи той.

45-ият президент на САЩ, който беше казал, че избира между петима магистрати, вчера съобщи, че е "много близо" до вземането на решение.

Начело сред фаворитите са 48-годишната Ейми Кони Барет и магистратката от кубински произход Барбара Лагоа, 52-годишна, родена във Флорида. Нейните родители са избягали от комунистическия режим на Фидел Кастро. Това е потенциален коз за милиардера републиканец, защото този щат ще изиграе ключова роля в президентските избори.

"Смятаме със сигурност, че можем" да завършим преди изборите целия процес на номинацията, заяви вчера говорителката на Белия дом Кейли Макенани.

Сенатът на САЩ има правомощията да утвърди с просто мнозинство номинираните от президента кандидати за съдии от Върховния съд.

Датата все още не е уточнена и в момента всички погледи са вперени в републиканския лидер на съдебната комисия Линдзи Греъм. Именно той ще определи датата на изслушването на кандидатката.

След това 22-та членове на комисията ще гласуват за или против поставянето на въпроса на пленарна сесия. И Сенатът ще трябва да одобри номинацията или да я отхвърли.

Средно са необходими близо 70 дни от номинирането до крайното гласуване. Но екипът на Доналд Тръмп вече е преминал към отсяване на кандидатите. Назначаването на няколко от тях на магистратски постове беше потвърдено неотдавна от републиканските сенатори и това би трябвало да ускори процедурата.

Още повече, че лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл няма намерение да губи време. Сенатът ще гласува "тази година", отсече той.

И вчера този прекрасен стратег си осигури сплотено мнозинство, за да премине към гласуване.

Републиканците имат 53 места в горната камара на американския парламент срещу 47 за демократите. За да бъде осуетена процедурата, трябваше четирима републикански сенатори да гласуват срещу съпартийците си.

Две умерени републикански сенаторки се обявиха против гласуване преди изборите. Но Мит Ромни, голям критик на Доналд Тръмп, обяви вчера, че няма да се противопостави.

До президентските избори остават само 41 дни и в няколко щата предварителното гласуване вече започна, заяви с възмущение Джо Байдън, който говори за "фундаментално посегателство срещу конституционните принципи".

Кандидатът на демократите впрочем получи подкрепата на вдовицата на Джон Маккейн, починал през 2018 г., републикански кандидат за президент през 2008 г., но и противник на Доналд Тръмп. "Моят съпруг Джон живееше според едно правило: страната преди всичко", заяви вчера Синди Маккейн.

"Ние сме републиканци, да, но преди всичко - американци. В тази кампания има само един кандидат, който защитава ценностите ни като нация и това е Джо Байдън", добави тя.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят