В съдебната власт няма корупция

В съдебната власт няма корупция

Никой от кандидатите за новия инспекторат на съдебната власт не вижда корупция в системата. Това стана ясно в четвъртък, когато първите 9 номинирани бяха изслушани в правната парламентарна комисия. За 11-членния инспекторат към ВСС кандидатстват 18 човека, предложени от БСП, НДСВ, ДПС и БНС.

Кандидатите посочиха като проблеми в съдебната система бавното правораздаване, липсата на единна съдебна практика и бързо променящото се законодателство.

Председателят на комисията Янаки Стоилов (БСП) беше особено настоятелен по въпроса дали магистратурата се поддава на външни влияния. Въпреки че всеки от деветимата кандидатите е с над 12 години стаж в системата, никой не призна да е забелязал подобно нещо. Думата “корупция” бе старателно избягвана по време на изслушването.

Най-много време бе отделено на настоящия заместник –правосъден министър в оставка Анна Караиванова, предложена от БСП да оглави инспектората. Шефът на червената парламентарна група Михаил Миков я представи като човек със “сериозен и политически опит”, доказал, че “може независимо да отстоява позицията си”.

Диана Хитова от левицата добави, че Караиванова “е извадена от съкровищницата с кадри на БСП”. Номинираната за шеф на инспектората е била два мандата депутат от БСП.

Караиванова акцентира на “мудното правораздаване”, което става причина за множеството осъдителни присъди срещу България от Европейския съд в Страсбург. Тя декларира, че “няма да замита под чергата недостатъците на системата” и че не вижда в този пост “тихо пристанище с голяма заплата”. По думите ѝ различното прилагане на закона е “нетърпимо” и новият инспекторат има достатъчно правомощия да се справи.

Тя също така каза, че никога не е изпълнявала политически поръчки, докато е била прокурор. Към дясната опозиция бе адресирана репликата ѝ, че “съвместяването на сътрудничеството за Държавна сигурност и позиция в съдебната власт е много грозно”.

Предложената от БНС за място в инспектората адвокатка Анета Соколова предизвика леко недоумение с твърдението си, че “има много съдии за приятели” и че “още като види кой е съдия по делата ѝ, знае как ще протече процесът”.

След това Соколова трябваше отрича наличието на неформални контакти с хора от магистратурата, които да са ѝ помагали в практиката.

Анита Михайлова, номинирана от ДПС за член на инспектората, благодари на движението за “високата оценка” за досегашната ѝ работата във ВСС, където влезе преди четири години от “квотата” на същата партия. Изразените добри чувства към ДПС предизвикаха Павел Шопов (“Атака”), който обеща, че ще направи голям скандал от тази работа.

Адвокатът и юрисконсулт Васил Петров, също номиниран от ДПС, съобщи на всеослушание, че все още не знае защо иска да влезе в инспектората. “Може би заради промяната”, опита се да обясни сам на себе си той пред комисията.

Предложеният от БСП кандидат и съдия с 24-годишна практика във Върховния касационен съд Кръстьо Яначков от своя страна не видя вина в своята институция за наличие на противоречива съдебна практика. По думите му различните произнасяния на съдиите по едни и същи казуси се дължи на бързата промяна в законодателството. Подобна позиция защити още Елка Пенчева от Върховния административен съд (ВАС).

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?