В съдилищата назрява бунт заради проблемен софтуер

Стотици съдии са нарочени за врагове на държавата

снимка БГНЕС

Стотици недоволни съдии и членове на Висшия съдебен съвет, сигнализиращи за тежки проблеми с новата информационна система на съдилищата, са нарочени за врагове на държавата. Последната порция обвинения и намеци бе сервирана на заседанието на Пленума на ВСС в понеделник.

"Евентуалното спиране на внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще нанесе сериозен репутационен удар върху Висшия съдебен съвет (ВСС) и върху държавата", каза главният прокурор Иван Гешев. Той напомни, че на 23 септември ще излезе и докладът на Европейската комисия за върховенството на закона за България, който вероятно ще засегне темата.

За проблемите на Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) предупреди първи Съюзът на съдиите в България в открито писмо на 27 август. Организацията сигнализира съдебните кадровици, че в цялата страна се надига "огромно недоволство" срещу тежките недостатъци на системата, разработена от държавната фирма "Информационно обслужване". Цената на проекта е около 6 милиона лева, а финансирането е от европейската оперативна програма "Добро управление".

"Както съдии членове на ССБ, така и такива, които не членуват в нашата организация, изразяват недвусмислено крайното си неудовлетворение от ново въведената Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС) и намират този програмен продукт за по-лош от настоящите", предупреди Съюза на съдиите.

Притесненията на главния прокурор от доклада на Европейската комисия са обосновани. Властите в София очакват сериозни критики за продължаващата липса на присъди за корупция по върховете на властта, проблемите с медийната свобода и недосегаемостта на главния прокурор. Към това може да се прибави и отсъствието на електронно правосъдие, въпреки че ЕС финансира целия процес.

Заради нестихващите граждански протести в София, Еврокомисията е подложена на натиск от Европейския парламент и част от влиятелните западни държави членки, за да отрази честно ситуацията в България.

Твърде много време, което нямаме

Съдиите казват, че новата информационна система отнема изключително много ценно време за управление на процесите и регистриране на съдебни актове. Програмата работи с много много ненужни стъпки, които са решени значително по-добре в сегашните системи. Магистратите твърдят, че с тази система те просто няма да могат да се справят с голямото количество дела. Ръководството за работа с програмата е с обем от около 2000 страници.

Няколко дни след позицията на ССБ, над 130 съдии от Софийския районен съд обявиха, че те ще бойкотират системата и няма да работят с нея, ако бъде внедрена, без да се оправят проблемите. Ако магистратите изпълнят заканата си, това ще блокира работата на най-големия съд в страната, който гледа стотици хиляди дела годишно. ВСС обаче е наясно с недоволството на съдиите от няколко месеца.

През юли ВСС взе решение да започне въвеждането на уеб базираната информационна система, за да не се връщат европейски пари.

Сега председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска внедряването на системата във ВКС да бъде отложено заради проблемите, които биха засегнали основно Наказателната колегия на върховния съд. Пленумът на ВСС засега не знае как да реагира и бе решено въпросът да бъде обсъден отново в сряда.

Какво не се говори със съдии...

Най-големият проблем е отношението на кадровиците към редовите съдии, които активно предупреждават за съществуващите проблеми. В интервю за свързания с Делян Пеевски сайт "Правен свят", членът на съдийската колегия Вероника Имова (част от ВСС по предложение на ГЕРБ), която е един от координаторите на проекта, хвали качествата на системата.

Тя обяснява, че всеки, който не е прочел около 2000 страници материали за програмата, е некомпетентен и не може да критикува обосновано. Самото описанието на функционалностите на системата е разположено върху 700 страници.

"Не вярвам, че опитни съдебни администратори и обучена администрация ще се поддадат на опитите за смут и песимизъм, на развяваните демотивиращи лозунги, вкл. за спиране на внедряването или отпадне използването на квалифицираните електронни подписи. Служителите и съдиите не бива да се заблуждават и подвеждат", казва Имова пред "Правен свят". Тя казва, че във ВСС имало хора, които преследват властови амбиции и затова използвали недоволството срещу софтуера.

Вероника Имова не споменава факта, че ВСС все още не е закупил необходимите компютри, които да позволят на новата система да върви сравнително бързо във всички съдилища. Поради това работните процеси на магистратите и служителите с по-стари машини циклят сериозно.

По договор внедряването на системата и обучаването на съдиите и съдебните служители трябва да приключи до 18 септември. До края на годината ВСС трябва да стартира и Единен портал за електронно правосъдие, който да позволи достъп на гражданите до всички дела.

Въпреки че скандалът засяга информационната система на съдилищата, главен ръководител на проекта е прокурор - Гергана Мутафова от Прокурорската колегия на ВСС. Главният прокурор Иван Гешев също е незаобиколим участник в дебата. Той защитава тезата, че системата трябва да стартира, а след това да се оправя в движение.

Сериозна имиджова щета

От изказването на Иван Гешев пред ВСС личи загриженост най-вече за доклада на ЕК:

"Доколкото съм запознат с договора, няма пречка след внедряването на системата да бъде съставен констативен протокол, в който да бъдат отразени всички забележки и разработчикът да отстрани всички недостатъци. Но Съдийската колегия трябва да се обедини на първо място, като цената не бива да е спиране на системата. Отново казвам – това ще е сериозна имиджова щета върху страната ни и в частност върху ВСС. Ако някой цели това, трябва да го каже."

В началото на годината Иван Гешев челно атакува Лозан Панов на подобна тема. Тогава Панов бе изкаран виновен, не е поискал отстраняването на проблемите на системата за разпределението на делата в съдилищата. Сега Панов е изкаран виновен от Гешев, че иска информационната система да не се внедрява, докато не се решат проблемите.

Споделяне

Още по темата

Още от България