Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В съдилищата се наливат 12 млн. лв. за прозрачност и ефективност

Средствата са от еврофондовете, тръгва нова схема за 3 млн. лв.

4 коментара
Сн. БГНЕС

Около 12 млн. лв. от еврофондовете се наливат в съдилищата за осъществяване на "прозрачна и ефективна съдебна система". Целта е да се изпълнят изискванията на Брюксел, така че да отпадне мониторингът върху страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Средствата са по оперативна програма “Административен капацитет” - подприоритет “Прозрачна и ефективна съдебна система”.

Въпреки солидното финансиране в предишни години, последният технически доклад на Еврокомисията от февруари беше най-критичният от идването на власт на правителството на ГЕРБ. Брюксел настоя за реформиране "из основни" на съдебната власт с акцент върху Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Страната за пореден път беше критикувана за липса на убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Нова схема за 3 млн. лв. за съдилищата

В момента тече прием на проекти от съдилищата. Новата схема по “Административен капацитет” е за 3 милиона лева, а крайният срок за кандидатстване е 17 май.

Средствата се отпускат за подобряване на организацията на работа и повишаване на ефективността. Могат да кандидатстват районни, окръжни, административни, военни и апелативни съдилища. Върховният административен съд и Върховният касационен съд не могат да подават предложения. Едно съдилище има право да участва само в един проект.

Минималната сума за финансиране на един проект е 50 хил. лв., а максимална няма. От страна на съдилищата не се изисква съфинансиране. Проектът трябва да бъде изпълнен в рамките на година и половина.

Опуснатите пари трябва да се изразходват за проучване на съдебни практики по различни видове дела; предлагане на мерки за промени в законите; превенция на корупцията чрез създаване на вътрешни правила, включително работа и комуникация с гражданите и бизнеса; оценка на риска от корупционни практики.

Ще се правят фокус групи в различен формат: граждани – служители, служители – медии, служители – адвокати – съдии – прокурори с цел набелязване на проблемите за подобряване на административното обслужване и противодействие на корупционни практики.

Ще се финансира също "набелязването на мерки" за оптимизиране на механизма за случайно разпределение на дела, на който преди това ще бъде направена оценка.

Пари ще се дават и за разработване или обновяване на интернет страниците на съдилищата чрез поддържане на английска версия и адаптиране за хора с увредено зрение.

Над 4.2 млн. лв. вече са оползотворени

Над 4.2 млн. лв. от еврофондовете за реформата в съдебната система вече са оползотворени, показва справка в информационната система ИСУН. Общо от досегашните три процедури са сключени осем договора за 5.8 млн. лв.

По първата обявена през 2008 г. процедура са одобрени пет проекта – на административните съдилища във Видин и София, на районния съд в Хасково, Софийския окръжен съд и Софийския военно-апелативен съд.

За над 532 хил. лв. по проекта “Утвърждаване на доверието в дейността на Административен съд София-град (АССГ) и повишаване на имиджа му в обществото” са били разработени наръчници с вътрешни правила и процедури за работата на съда за прозрачност, отчетност и превенция на корупцията. Направена е и комуникационна стратегия, както и Етичен кодекс на поведение. Изградени са интерактивни автоматизирани точки за бърз и лесен достъп до информация за молби, преписки и дела и др.

За 733 хил. лв. Военно-апелативният съд в София е разработил информационна система за прозрачност във военните съдилища, към която чрез изграден портал е осигурен достъп и на други военни съдилища.

Административният съд във Видин в партньорство с административните съдилища във Враца и Монтана са изпълнили проект “В услуга на обществото” за над 562 хил. лв. Отчетени са подобрена организация и работни процеси в трите съдилища. Обновени са интернет страниците, като са пригодени за използване от хора в неравностойно положение. Създадени са интерактивни точки за достъп до информация, изработен е информационен справочник за дейността на трите съдилища. Създаден е виртуален мост между тях с цел повишаване на ефективността на работата им и уеднаквяване на съдебните практики.

За над 526 хил. лв. по проект “Консултативен форум на районните съдилища” на районен съд Хасково в партньорство с районните съдилища в Пловдив, Ямбол, Шумен, Сливен, Бургас и Враца е постигнат устойчив механизъм за взаимодействие между тях и ВСС. Направена е била оценка на продължителност на съдебните процедури и са определени времеви стандарти и механизми за управление на движението на делата и намаляване на забавянията.

Софийският окръжен съд е изпълнил проект “За прозрачно, ефективно и компетентно управление” за 817 хил. лв. По него е разработено централизирано, уеб-базирано портално приложение на съда, което дава възможности за обобщени справки и достъп до делата, както в рамките на районните съдилища, така и на гражданите. Създадени са правила и процедури за единни стандарти за прозрачност, отчетност и контрол в Софийския окръжен съд и районните съдилища

ВСС, прокуратурата и правосъдното министерство също са взели пари

През 2009 г. са одобрени три проекта чрез директно договаряне с Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието и прокуратурата.

От тях към момента е приключил само проектът на Върховната административна прокуратура за 761 хил. лв. Той е за укрепване на капацитета на прокуратурата при взаимодействие с контролните органи за противодействие на закононарушенията и престъпленията в защита на обществения интерес и правата на гражданите.

Висшият съдебен съвет е изпълнявал най-скъпият проект за близо 1.4 млн. лв. Той е за ефективност, отчетност и координация в съдебната система.

Проектът на правосъдното министерство е за публичност и ефективност на производството по несъстоятелност за 573 хил. лв.

През 2010 г. не бяха отпускани пари за съдилищата, а в края на 2011 г. приключи представянето на проектите за 3 млн. лв., като управляващия орган на програма “Административен капацитет” все още не ги е оценил.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #4

  Парите , наливани в структурите на днешната ни Съдебна система , без отчитане на острата необходимост от дълбока Реформа на нейната собствена структура , са "вода в кошница" . Все още не разбираме това ??? ...

 2. Анонимен
  #3

  Смешна работа.Кой може с програми да се пребори с корупцията? Тук се изискват съвсем други мерки.Трябва цялата система да се подложи на пълна проверка , уволнения на корумпирани съдии, парични санкции за съдии които са издали решения в ощърб на държавата и обществото и т.н.

 3. Анонимен
  #2

  Мъ то тая прозрачност много скъпа бе..Напъва се планината, ама накрая ще видим какъв запъртък ще снесе.

 4. Анонимен
  #1

  Преди да се наливат пари,трябва почти тотално да се изпразни телесно контейнерът ,наречен "правосъдна система,иначе ще се окаже "каца без дъно",която лудият наливал неуморно .

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.