В. Сън: Тони Блеър ще се възползва от успешната война в Ирак, за да насрочи референдум за еврото

Британският премиер Тони Блеър ще се възползва от нарасналата си популярност във връзка с успешната война в Ирак, за да насрочи референдум за влизането на Великобритания в еврозоната преди следващите парламентарни избори, предаде Франс прес, като цитира днешния брой на в. Сън.

Според вестника, Блеър е готов дори да уволни финансовия министър Гордън Браун, ако той се противопостави на неговия проект. Браун пое ангажимента да обяви до края на юни т. г. резултатите от петте икономически теста, които ще покажат дали присъединяването на страната към единната европейска валута ще бъде от полза за нея.

Според в. Сън финансовият министър е готов да направи това още през тази седмица. Ако Гордън Браун остане на страната на Блеър, той ще получи голяма награда - Блеър ще му помогне да стане следващия британски премиер, допълва вестникът.

Името на Гордън Браун, смятан за евро-скептик, се споменава понякога като вероятен наследник на Тони Блеър, ако той откаже да ръководи Лейбъристката партия. След като спечели трети поред избори, Блеър ще се оттегли, като остави свободен пътя на Браун да се кандидатира за ръководител на партията, твърди Сън.

Публикувани вчера резултати от проучване на Ай Си Ем показват, че при провеждането на референдум, около 68 процента от британците биха гласували срещу влизането на страната в еврозоната.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?