В Сърбия гласуват за нов парламент

В Сърбия гласуват за нов парламент
В неделя сърбите гласуват в първите парламентарни избори, откакто миналата година Черна гора официално се отдели от Сърбия.

Вдовицата на убития сръбски премиер Зоран Джинджич - Ружица, оглавява листата на Демократическата партия (ДП). След като пусна бюлетината си, тя каза, че очаква на парламентарните избори да победят демократичните сили с проевропейска ориентация.

Около 6,5 млн. сърби могат да гласуват за парламент.

Премиерът Воислав Кощуница заяви след като гласува, че най-добрият избор за Сърбия е да продължи по настоящия път.

Един от ключовите проблеми, пред които ще се изправи новото правителство, е бъдещият статут на Косово, който трябва да бъде решен тази година.

Кореспондент на ББС посочва, че предизборната кампания е била доминирана от теми от сръбското минало, нерешени към настоящия момент – сътрудничеството с Хагския трибунал и статута на Косово.

Други по-важни теми са развитието на икономиката, приватизацията, интеграцията в ЕС, корупцията.

Очаква се основните политически сили в новия парламент да са ДП на президента Борис Тадич, Демократическата партия на Сърбия (ДПС) на премиера Кощуница и Сръбската радикална партия на крайния националист Воислав Шешел, който е обвиняем пред трибунала в Хага.

Проучванията показват, че никоя партия няма да може да спечели мнозинство, като очакванията са партиите на премиера и президента да направят коалиция.

Радикалите на Шешел вероятно отново ще се окажат в изолация, тъй като  останалите партии с шанс да влязат в парламента не са декларирали готовност да се коалират с тях.

Споделяне

Още от Балкани