В Сърбия ще се строи най-големият слънчев парк в света

Представители на сръбското правителство и на ръководството на компанията Securum Equity Partners Europe подписаха меморандум за изграждане на слънчев парк в Сърбия - най-големият отделен слънчев парк в света, предаде агенция Танюг във вторник.

Споразумението бе подписано от министъра на околната среда, минната промишленост и пространственото планиране Оливер Дулич и членове на управителния съвет на компанията в присъствието на сръбския премиер Мирко Цветкович.

След подписването на меморандума Дулич обясни, че става въпрос за слънчев парк с мощност от 1 000 мегавата на повърхност от 3 000 хектара, като общата стойност на инвестицията е около два милиарда евро. Той допълни, че изграждането на парка ще продължи от три до пет години, за което ще бъдат ангажирани около 2 500 - 3 000 души, а когато паркът започне да функционира, ще осигури работни места на 500-600 души.

Министърът изтъкна, че от тази инвестиция за Сърбия не произтичат никакви финансови задължения, а се очакват приходи от данъци в размер на 750 милиона евро през следващите 20 години.

Представителят на компанията заяви, че е възможно изграждането на слънчевия парк да започне още през следващата година, като това зависи от получаването на съответните разрешителни. Той допълни, че компанията е избрала Сърбия, тъй като там има голямо количество слънчеви лъчи, което е с около 40 процента повече отколкото в останалите райони на Югоизточна Европа.

Сръбският премиер от своя страна изтъкна, че енергията е от ключово значение за развитието на всяка държава и че в Сърбия през последните години се инвестира значително в областта на енергетиката.

Споделяне

Още от Бизнес