В САЩ арестуваха хакери, източили 45 млн. долара от банкови карти

Банда киберпрестъпници е откраднала 45 милиона долара само за часове, прониквайки в база данни на предплатени дебитни карти и източвайки след това банкомати по целия свят. Седем души са арестувани в САЩ, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Извършени са арести и в други държави. Според прокурорите става дума за хиляди кражби от банкомати чрез фалшиви магнитни карти

Арестуваните седем души в Ню Йорк са американски граждани, произхождащи от Доминиканската република, жители на Йонкърс и малко над 20-годишни. Вички са се познавали, били са вербувани заедно, както е станало и с хора в други страни.

Предполагаемият лидер на американската група Алберто Юси Лахуд-Пеня е бил убит в Доминиканската република миналия месец. Той бил намерен мъртъв с куфар, пълен с около 100 000 долара в брой. Разследването на смъртта му се води отделно.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения, че са били част от нюйоркската клетка на бандата и са изтеглили 2,8 млн. долара от хакнати сметки за по-малко от ден. Единият от заподозрените бил засечен от многобройни видеокамери за наблюдение, които заснели как раницата му постепенно набъбва, пълнейки се с банкноти. Другите сами си правили снимки с огромни пачки, докато кръстосвали из Манхатън.

Прокурор Лорета Линч от Бруклин заяви, че отделните клетки получавали своя дял от парите и ги изпирали чрез скъпи покупки или ги изпращали накуп на глобалните лидери на бандата, но не уточни къде се намират те.

Според прокуратурата схемата включвала атаки срещу две банки - "Ракбанк" в Обединените арабски емирства и "Банк ъв Мускат" в Оман.

Хакерите се сдобивали с данните от дебитните карти, елиминирали лимитите за теглене на пари, създавали ПИН-кодове за достъп и после изпращали мрежа от доверени хора, които бързо да изтеглят пари в различни градове. Прокурор Линч определи това като "виртуален престъпен флашмоб".

По думите ѝ те можели да използват каквато и да е пластмасова карта - стара хотелска карта-ключ или кредитна карта с изтекъл срок , за да изтеглят пари в брой, стига да разполагат с данните за сметката и правилните кодове.

Имало е две отделни атаки - една през декември и една през февруари. При втората са направени над 36 000 транзакции в целия свят.

Линч не каза кой е бил мозък на атаките глобално, кои са били хакерите или къде са се намирали, тъй като разследването продължава. Ако бъдат осъдени, ги заплашва 10 години затвор.

Правоохранителни органи в Япония, Канада, Германия, Румъния и 12 други страни са участвали в разследването.

Прокурорът начере престъплението масов банков обир на ХХІ век, достоен за сравнение с прочутия обир на "Луфтханза" в края на 1970-те, за който е направен филмът "Добри момчета". През 1978 г. 5.8 млн. долара в брой са откраднати от трезора на авиокомпанията на летище "Кенеди". Организатор е Джими Бърк, първообраз на ролята на Робърт де Ниро във филма.

Споделяне

Още от Свят