В САЩ бяха арестувани 42 мигранти, влезли от Мексико

В САЩ бяха арестувани 42 мигранти, влезли от Мексико

Четиридесет и двама мигранти бяха арестувани, след като преминаха границата между САЩ и Мексико, опитвайки се да влязат насила на американска територия, предаде Франс прес.

"42 души пресякоха границата и бяха арестувани. И, за да сме честни, много лица успяха да пресекат границата (без да бъдат арестувани)", заяви пред Си Ен Ен Родни Скот, представител на граничната полиция. Той добави, че в момента по границата се разполагат нови заграждения, но засега работата не е приключила.

Повечето арестувани са пълнолетни мъже. Те са били сред около 500-те опитали се да пресекат границата в Тихуана, преди да бъдат спрени от американските сили за сигурност със сълзотворен газ и гумени куршуми.

"Те нападнаха нашите сътрудници, които успяха да спрат нападателите и да ги принудят да отстъпят, използвайки методи за борба с безредиците", добави Скот.

Вчера границата между Сан Диего и Тихуана остана затворена в продължение на няколко часа след опита на мигрантите да достигнат територията на САЩ. Това е най-натоварената сухопътна граница в Западното полукълбо, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп призова мексиканските власти да върнат мигрантите в родните им страни. "Мексико трябва да върне развяващите знамена мигранти, много от които са хладнокръвни престъпници, обратно в страните им. Изпратете ги със самолет, с автобус, по какъвто искате начин, но те НЯМА да влязат в САЩ. Ще затворим границата за постоянно, ако се налага. Конгрес, финансирай СТЕНАТА!", заяви Тръмп в Туитър.

Стотици членове на кервана от мигранти, включително жени и деца, участваха вчера в мирен протест, скандирайки "Ние не сме престъпници! Ние сме старателни работници". След като приближиха границата със САЩ, те бяха спрени от мексиканските власти, които им казаха да изчакат разрешение.

Мексико ще депортира незабавно мигрантите от групата от около 500 души, които се опитаха вчера насилствено и нелегално да пресекат границата със Съединените щати, заяви мексиканското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.

Според министерството мексиканските власти са овладели протеста на граничния пункт между Тихуана и Сан Диего и въпреки голямото напрежение в този район няма да изпратят военни, за да контролират близо 7400 мигранти, струпали се на мексиканско-американската граница в района на градовете Тихуана и Мехикали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят