В САЩ е арестуван втори преводач от базата в Гуантанамо

Преводач, работил в американската база в Гуантанамо, където са държани предполагаеми членове на Ал Каида и бойци на талибаните, бе арестуван днес в Бостън, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Задържаният е идентифициран като Ахмад Мелхаба, лекар, работил като преводач за американската армия. Той пристигнал в САЩ с полет от Египет и носел със себе си документи от базата Гуантанамо в Куба, съдържащи класифицирана информация. Открити са документи и компакдискове, които се отнасяли до задържаните, предаде Си Ен Ен.

Пред ФБР Мелхаба отрекъл документите да са негови. Случаят се разследва.

Мелхаба е вторият преводач в Гуантанамо, задържан от САЩ. Ахмад ал Халаби от Детройт, американски военен и преводач в Гуантанамо, бе арестуван и обвинен в шпионаж в полза на Сирия и подпомагане на врага, припомня Ройтерс. Халаби е обвинен и затова, че не е докладвал за нерегламентирана комуникация между американските войски и задържаните в Гуантанамо. Американецът от сирийски произход е информирал по електронен път хора в Сирия за графика на полетите в базата.

Мелхаба е третият арестуван при мащабното разследване за евентуален шпионаж в базата в Гуантанамо.

Властите подчертаха, че той не е военнослужещ и затова ще бъде разследван по гражданското законодателство.

Освен двамата преводачи, третият задържан по подозрения в шпионаж и измяна в същата база, е капитан Джеймс Йеи. Срещу него все още не са повдигнати обвинения.

Разследването се опитва да установи дали тримата задържани са свързани конспиративно, съобщи Си Ен Ен.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: