В САЩ екзекутираха жена, организирала убийството на съпруга и сина си

В САЩ  бе изпълнена първата от пет години насам смъртна присъда срещу жена, след като в щата Вирджиния бе умъртвена 41-годишната Териза Люис, предадоха световните агенции. Тя бе осъдена на смърт за това, че е поръчала убийството през октомври 2002 г. на своя съпруг и доведен син с цел да получи 250 хиляди долара от тяхната застраховка. Симпатизанти и роднини на жертвите присъстваха на екзекуцията чрез смъртоносна инжекция в затвора "Грийнсвил". 

Люис примамила двама мъже със секс, пари и обещания за дял от застраховката да застрелят съпруга и сина ѝ, докато те спели. Двамата извършители на престъплението са получили доживотни присъди, като единият от тях се самоубива през 2006 г., посочва АП. Агенцията отбелязва, че до губернатора на Вирджиния са постъпили 7300 призива да отмени екзекуцията на поръчителката на двойното убийство.

ДПА допълва, че протестите срещу изпълняването на смъртната присъда срещу Териза Люис са мотивирани отчасти заради нейния нисък коефициент на интелигентност - 72 пункта, тоест само с две единици над нивото на умствено непълноценните хора.

Представителят на ЕС по човешките права Маркус Льонинг заяви вчера по германско радио, че съюзът е отправил апел към губернатора на Вирджиния Боб МакДонел да помилва осъдената. Видни личности като Бианка Джагър и Джон Гришам се включиха в протестната акция срещу екзекуцията, пише "Вашингтон пост".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?