В САЩ може скоро да ваксинират гимназисти срещу коронавирус

В САЩ може скоро да ваксинират гимназисти срещу коронавирус

Кога децата ще могат да се ваксинират срещу коронавируса - отговор на този въпрос потърси Асошиейтед прес в САЩ.

Всичко зависи от възрастта на децата, но някои тийнейджъри скоро ще могат да бъдат имунизирани.

Ваксината на Pfizer/BioNtech вече е одобрена за използване при лица над 16 години. Това означава, че някои гимназисти ще могат да приемат тази ваксина, когато попадат в категориите за ваксиниране по местата, където живеят, заради медицинското си състояние или когато е налична.

Pfizer/BioNtech и Moderna вече приключиха с набирането на доброволци за изследвания при деца на и над 12 г. и се очаква да обявят резултати през лятото. Ако регулаторът приеме резултатите, то и по-малките тийнейджъри ще може да започнат да се ваксинират, когато доставките го позволят. Ваксината на Moderna има одобрение за използване при хора на и над 18 г.

Изследванията започнаха при по-големи деца, защото те реагират на ваксините по сходен начин като възрастните. Тестовете при по-малките са по-сложни, защото те може да изискват различна доза или да реагират по различен начин.

"Децата не са малки възрастни", казва педиатърът д-р Джеймс Кембъл от училището по медицина на университета на Мериленд. "Колкото са по-малки, толкова по-голяма е вероятността нещата да стоят по съвсем различен начин".

Вероятността децата да боледуват тежко или да починат от коронавирус е много по-малка, отколкото при възрастните, но те могат да го разпространяват.

"Няма съмнение, искаме да имунизираме децата", каза педиатърката проф. Сара Лонг от университета Дрексъл.

Pfizer/BioNtech и Moderna очакват да започнат изследвания при деца на и под 11 г. по-късно тази година.

"Малко вероятно е да постигнем защита на населението без да имунизираме децата", добави проф. Лонг. "Това е ключово, за да можем да върнем всичко към някакъв вид нормалност".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?