В САЩ почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година

16 години по-късно Ню Йорк се страхува, че още е мишена номер едно

В САЩ почитат жертвите на атентатите от 11 септември 2001 година

Американците отбелязват в понеделник шестнадесетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., отнели живота на близо 3000 души в Ню Йорк и във Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес.

Предвидени са няколко възпоменателни церемонии. В Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, сринати със земята от похитени от терористи самолети, ще има обичайното четене на имената на жертвите.

В церемонията участват близки на загиналите. С годините те придобиха навика освен лични послания да отправят и по-универсални послания, като например това, че всички хора са част от една планета и че те не трябва да забравят това.

Церемонията в Ню Йорк ще бъде аполитична - политици могат да присъстват, но от 2001 г. на тях не се позволява нито да четат имена на загиналите в атентатите, нито да произнасят речи.
Миналата година възпоменателната церемония в Ню Йорк обаче бе белязана от полемиката на предизборната кампания.

Кандидат-президентската на демократите Хилари Клинтън напусна проявата внезапно и по-късно се разбра, че е била болна от пневмония. Този епизод накара опонентът ѝ Доналд Тръмп да постави на няколко пъти въпроса за здравето на Клинтън и дали тя е достатъчно прозрачна пред избирателите си.

Днес в Ню Йорк на мястото, на което се издигаха кулите близнаци на световния търговски център, има мемориален комплекс, включващ музей и парк. В зоната се строят небостъргачи, като третият от планираните четири, ще бъде открит догодина.

В Пентагона, където преди 16 години също се вряза самолет, похитен от терористите, на възпоменателната церемония ще присъстват Доналд Тръмп, първата дама Мелания Тръмп, министърът на отбраната Джеймс Матис и най-висшият американски военен Джоузеф Дънфорд.

Вицепрезидентът Майк Пенс и министърът на вътрешните работи Райън Зинки ще присъстват на възпоменателна церемония на мемориалния комплекс в Шанксвил в щата Пенсилвания, където преди 16 години се разби самолет, похитен от терористи, с който е трябвало да се извърши атентат, като тези в Ню Йорк и във Вашингтон.

В тази трагедия загинаха 33 пътници и 7 души екипаж. Смята се, че машината е катастрофирала, след като пътниците са се разбунтували срещу терористите.

Ню Йорк 16 години по-късно

Събота, Таймс скуеър. Множество хора от всички националности изпълват площада - един от най-прочутите в цял свят, обкръжен от небостъргачи с гигантски неонови пана. Насред площада има четири полицейски коли, а островчетата за пешеходци са оградени с предпазни стълбчета, за да не може автомобил да се вреже в тълпата, описва как изглежда сърцето на Ню Йорк 16 години след трагедията агенция Франс прес в свой репортаж.

"Не ми харесва тук - казва кротко Сю Гарсия, кинезитерапевтка от Бруклин. - А и навсякъде, където стават инциденти: страхът се връща."

Страхът от атентати. Страхът от нов 11 септември 2002 г. - най-кръвопролитния атентат в историята на САЩ, когато срутилите се кули на Световния търговски център погребаха близо 3000 души.

Трийсет и тригодишната днес Гарсия била на училище, в Бруклин, когато самолетите се разбили в кулите близнаци. Видяла как сградите избухват в пламъци и после рухват. Върнала се вкъщи пеш, както още стотици хиляди нюйоркчани, защото метрото спряло.
"Бях тук, видях какво стана и всичко се връщаше пред очите ми пак и пак, не искам да мисля за това", казва тя.

Но тя го преживява всеки път, щом телевизията спомене нещо, "всеки път, щом чуя да минава самолет", добавя тя. Или когато чака сестра си на Таймс скуеър, "кръстопътя на световете", пресъздаващ толкова ярко нюйоркския водовъртеж, че изглежда идеалната мишена.

През последните години това място на два пъти се разминава на косъм с катастрофа. През май 2010 г. полицията намери там натъпкан с експлозиви автомобил, докаран, за да сее смърт. А на 18 май т. г. бивш военен с психични проблеми нарочно помете с колата си 23 пешеходци и уби млада туристка американка, припомня агенция АФП.

Шестнайсет години след 11 септември пристъпите на страх, като тези у Гарсия, са нещо обичайно за жителите на Ню Йорк. За изгубилите близки или оцелели по чудо в тази трагедия годишнината може да е "най-страшната дата" от календара, а посттравматичният синдром да остане до живот, обяснява Чарлз Строзиър, психоаналитик и автор на книга за 11 септември с описания на очевидци.

У другите, след "колективната травма", предизвикана от този атентат "с апокалиптичен размах", остава най-вече "чувството за уязвимост", казва той.

"Преувеличено ще е да смятаме, че нюйоркчани са "травматизирани" и досега, но те мислят за това. Живи са още страховете им, загнездили се точно под прага на съзнанието, като страха от бомба в метрото", обяснява професорът, видял срутването на Световния търговски център от своя офис в един от небостъргачите на Юниън скуеър.

Последните атентати бяха насочени най-вече срещу Европа, но мнозина смятат, че свръхконцентрацията все още прави Ню Йорк мишена номер едно.

Мишена номер едно

"Каква по-добра мишена от Ню Йорк?", резюмира Тим Ламбърт, който работи - както и през 2001 г., в най-южната точка на Манхатън, близо до мястото, където се извисяваше Световният търговски център, символ на американската мощ. Градът "привлича като магнит хора от цял свят. Той символизира свободите, с които разполагаме, парите, с които разполагаме", казва нюйоркчанинът.

Експерт по информатика, той смята, че постоянният риск, съответно и внушителните полицейски сили в Ню Йорк, вече са неотменима част от градската среда.

"Това ме притеснява, но такава е новата норма. Светът се променя и терористичната заплаха е част от промените", заключава той.

Градските власти изглежда също са обсебени от мисълта, че може да има ново нападение.
"Слава богу, това не е терористичен акт, а изолиран инцидент", заяви в края на юни кметът Бил де Блазио, след като бивш чиновник уби човек и рани шестима в болница в Бронкс.

Когато в средата на май бяха прегазени пешеходци на Таймс скуеър, началникът на полицията Джеймс О'Нийл също призна, че първо "си е помислил най-лошото".

За да опазва своите 8,5 милиона жители от такива натрапчиви страхове, Ню Йорк се стреми да действа образцово, пише Франс прес.

Вездесъщи камери за наблюдение, постоянни напомняния: "Ако видите нещо, съобщете", униформени полицаи на всички обществени места - Ню Йорк с неговите 38 000 стражи на реда наистина полага усилия.

От 2001 г. градът има и собствен антитерористичен отряд, включващ близо 2000 души и представители в редица чуждестранни столици, отбелязва Робърт Странг, президент на охранителната компания "Инвестигейтив мениджмънт груп".

Съобщено бе и за известно престараване - полицията за известно време системно следила хората, посещаващи джамиите в града. Но разузнаването е от ключово значение; като цяло "полицията работи успешно", преценява Странг.

Американската финансова столица държи да бъде образцов град и когато почита паметта на жертвите.

След всеки атентат в Европа властите поднасят съболезнования и предлагат в Туитър помощ, а светлините на Емпайър стейт билдинг угасват в знак на траур.

Напомняйки за последиците от атентатите на 11 септември, предавани на живо в цял свят, внушителният мемориал на жертвите с двата огромни черни басейна, изградени на мястото на кулите близнаци, и с прилежащия музей се е превърнал в място на международно поклонение.

Петдесет и двегодишната Моник Мол, туристка от Холандия, също е дошла да почете паметта на загиналите.

"Това е донякъде и паметник на жертвите от атентати навсякъде по света - казва тя Пред Франс прес. - Убитите сякаш ще останат да живеят тук завинаги, подобно на мумиите в египетските пирамиди."

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?