В САЩ подслушвали мобилни телефони чрез самолети

Агенция към Министерството на правосъдието на САЩ събира данни от хиляди мобилни телефони на американци, както на заподозрени в престъпления, така и на невинни граждани, пише в. „Уолстрийт джърнъл“. 

Програмата на федералната Шерифска служба на САЩ е започнала да действа през 2007 г. Тя използва самолети „Чесна“, които излитат от най-малко пет големи летища и покриват по-голямата част от населението на САЩ, пише вестникът, позовавайки се на запознати с операциите. 

Самолетите използват устройства на фирмата „Боинг“, коитоимитират сигналите на телефонните кули, използвани от големите мобилни оператори, което кара мобилните телефони да им „разкриват“ данните си. 

Устройствата, наречени „мръсни кутии“, могат да събират информация от десетки хиляди мобилни телефони с един полет, а полетите се извършват редовно. 

Според запознати с програмата, подслушвателните устройства преценява кои телефони принадлежат на заподозрени престъпници и се съсредоточава върху тях, оставяйки телефоните на невинните граждани. 

Програмата може да прекъсва разговорите по някои телефони, но са въведени изменения в софтуера, за да няма прекъсвания на обаждания по номера за спешна помощ 911. 

Програмата също така заобикаля телефонните компании ипозволява на властите да намерят заподозрените директно. 

Не е известно какви мерки се вземат да се гарантира, че събраните от невинни хора данни не се съхраняват за бъдещо ползване от властите, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още от Свят