В САЩ протестират срещу закон срещу имигрантите

В Лос Анжелис и други американски градове в понеделник се състояха масови демонстрации срещу законопроект срещу нелегалните имигранти, който по същото време се обсъждаше в Сената, предаде БТА като се позова на информации в световните агенции.

Около 15 хиляди студенти излязоха по улиците на Лос Анжелис в четвъртия ден на протести в града, в който почти половината от населението е от испански произход. Младежите носеха мексикански знамена и плакати, с които определяха законопроекта като "расистки" и "несправедлив".

Демонстрации се състояха и в Детройт, Хюстън, и Далас.

Около 1000 протестиращи се събраха във Вашингтон пред сградата на Конгреса, където една от сенатските комисии обсъждаше законопроекта.

Оспорваният проект, който цели намаляване на незаконната имиграция в САЩ, вече бе приет от Камарата на представителите. Той предвижда издигане на огради по американско-мексиканската граница, налагане на по-сурови наказания за работодателите, използващи нелегални имигранти, наказване на нелегалния престой със затвор.

Комисията по външните работи в Сената одобри тази нощ идеята за статут на "поканен работник" в САЩ, която би позволила на кандидатите за имигранти да се възползват легално от нуждите от работна ръка. Комисията гласува с 11 гласа срещу 6 предложение, направено преди една година от демократа Едуард Кенеди и републиканеца Джон Маккейн.

Ако бъде прието на пленарното заседание седмицата, предложението ще позволи на кандидатите за имигранти да работят легално до три години и да живеят в САЩ със семействата си. Разрешението ще може да се подновява един път, след което имигрантът ще трябва да се върне дори и временно в страната си.

Президентът Джордж Буш от две години настоява за създаването на подобен статут, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят