В САЩ съдят водещия доставчик на ток заради срива миналата седмица

Срещу водещия американски доставчик на електричество Фърст Енърджи Корп. бе заведено дело за причинени щети във връзка с първоначалния срив, довел до спиране на тока в части от САЩ и Канада миналия четвъртък, предаде ДПА. Тогава без електричество останаха близо 50 млн.души, като електроснабдяването бе възстановявано постепенно в следващите 2-3 дни.

Делото срещу водещия американски доставчик е заведено в окръжен съд в щата Охайо, откъдето според непотвърдените окончателно данни е тръгнал срива. Като ищци по иска са посочени всички физически лица и компании, понесли финансови щети от спирането на електричеството. В иска обаче не е вписана стойност на щетите.

Само в Ню Йорк градските власти оценяват загубите от спирането на тока на над 1 милиард долара.

В съдебния иск се казва, че Фърст Енърджи е причинила гигантския срив чрез безотговорните си практики. Сигналните и контролните механизми, които биха помогнали да се овладее положението, не са съществували или са били недостатъчни, твърди документът.

Три дни след най-мащабната в историята на САЩ и Канада авария, шефът на енергийния съвет на континента заяви, че най-вероятната причина е излизането от строя на три линии за пренос на електроенергия в американския щат Охайо. Вече до голяма степен сме убедени, че сривът е започнал в Охайо, каза Майкъл Гент, президент на Северноамериканския съвет за надеждност на енергийната система. Тази обществена институция бе създадена след масовото спиране на електричеството в САЩ през 1965 г. приблизително в същите райони, както през миналата седмица.

Гент добави, че в момента разследващият екип се опитва да установи защо ситуацията не е била овладяна, след като трите далекопровода в Охайо са излезли от строя.

Официалното оповестяване на причините се чака от обща работна група между САЩ и Канада, ръководена от двама министри.

Новината за заведеното дело срещу Фърст Енърджи доведе до поевтиняване на акциите на компанията с над 9 процента, съобщиха агенциите.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?