В САЩ започна наказателно разследване срещу банка "Голдман Сакс"

Федералните власти на САЩ са започнали наказателно разследване срещу американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs Group Inc), което може да доведе до повдигане на обвинения срещу компанията или нейни служители, заяви в четвъртък запознат със ситуацията източник, цитиран от Ройтерс.

Разследването цели да установи дали банката или нейни служители са извършвали измами с ценни книжа. Според в."Уолстрийт джърнъл" разследването се води от федерален прокурор от Манхатън и все още е на ранен етап.

От "Голдман Сакс", която е най-мощната инвестиционна банка в света, коментираха, че не са изненадани от новината. "Като се има предвид фокусирането на вниманието върху фирмата напоследък, ние не сме изненадани от новината за разследване", заяви говорител на компанията. Той добави, че ще сътрудничат на разследването и ще му предоставят всякаква информация.

Федералната комисията по ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ вече подаде жалба срещу "Голдман Сакс" и нейния служител Фабрис Тур, обвинявайки ги, че са мамили инвеститорите, продавайки им сложен финансов продукт, обезпечен с рискови ипотечни кредитни деривати.

Преди два дни изпълнителният директор на банката Лойд Бленкфайн и негови подчинени бяха подложени на кръстосан разпит пред сенатори във Вашингтон във връзка с търговията с ипотечни инструменти по времето, когато имотният пазар в САЩ започна да се срива през 2007 г.

"Голдман Сакс", която се гордееше със своите връзки в правителството, сега е пред една от най-сериозните кризи в 140-годишната си история. Банката се превърна в нарицателно за критиките към поведението на Уолстрийт, довело до финансовата криза.

През последните дни се появиха спекулации, че "Голдман Сакс" може да предпочете уреждане на казуса с ФКЦКФБ, за да избегне допълнително уронване на престижа си.

Наказателното разследване е концентрирано върху различни доказателства, свързани с казуса, разследван от ФКЦКФБ, според в. "Уолстрийт джърнал".

Споделяне

Още от Свят