В САЩ завеждат дела срещу Кей Пи Ем Джи и Би Ди О Зайдман заради документи за "данъчен заслон"

Министерството на правосъдието на САЩ заведе съдебни дела срещу счетоводните компании Кей Пи Ем Джи и Би Ди О Зайдман /BDO Seidman/ заради документи за "данъчен заслон", предаде АП. Мерките са част от по-широката кампания за борба срещу данъчните споразумения, чиято единствена цел е избягването на данъци.

Министерството е завело делата от името на Вътрешната данъчна служба съответно във Вашингтон и Чикаго. Причина за мярката е, че нито една от двете фирми не е предала изисканите отВътрешната данъчна служба документи, необходими за разследването на случаите на "данъчен заслон".

Става дума за юридически средства, прилагани за възползване от данъчните отстъпки или за пълно избягване на данъчните задължения. Законът изисква фирмите, които работят в тази сфера, да регистрират във Вътрешната данъчна служба всяко подобно споразумение, преди то да бъде продадено, както и да поддържат списък на инвеститорите, който при изискване на службата трябва да ѝ бъде представен в срок до 10 дни.

Санкции се прилагат срещу фирми, които не изпълняват условията, както и в случаите на злоупотреба с данъчните споразумения, при което единствената цел е да се избегнат данъци. Заведеното от министерството на правосъдието дело цели на счетоводните фирми да бъде наредено по съдебен път да изпълнят изпратените от Вътрешната данъчна служба общо 29 призовки, изискващи предаването на документи за случаите на "данъчен заслон".
Според компаниите обаче голяма част от изискваните от ВДС документи е защитена от правилата за поверителност на информацията между клиент и счетоводител, посочва АП.

Споделяне

Още от Бизнес