В Саудитска Арабия продължават арестите на защитници на правата на жените

В Саудитска Арабия продължават арестите на защитници на правата на жените

Саудитските власти продължават кампанията на репресии срещу защитници на правата на жените, извършвайки още три ареста, съобщават неправителствени организации, предаде Франс прес.

Близо месец преди вдигането на забраната за жени да шофират в монархията Рияд обяви в събота ареста на седем души, представени от саудитските медии като "предатели".

Според активисти и групи за защита на правата на човека повечето от задържаните са жени, които са се откроили в борбата за защита на правото на жени да шофират и на освобождаването на жените от мъжкото попечителство.

Според Амнести интернешънъл арестуваните са 10, от които 7 са жени. Според саудитски правозащитни източници арестуваните са 12.

"Въпреки международната реакция и призивите за освобождаване на тези активисти, те са все още в ареста заради тяхната мирна дейност в защита на човешките права", каза пред Франс прес Самах Хадид, директорка на кампаниите на Амнести интернешънъл за Близкия изток.

"Саудитските власти не могат да продължават да заявява публично, че подкрепят реформите и в същото време да третират защитниците на човешките права по този жесток начин", допълва тя.

Без да назовават по име арестуваните, саудитските служби за сигурност ги обвиниха в събота, че са "поддържали подозрителни контакти с чужди партии", че да оказвали финансова подкрепа "на враждебни елементи от чужбина" и че са се опитали да накърнят сигурността и стабилността на монархията.

Според Хюман райтс уоч сред арестуваните е Лоуджан ал Хаслул, която през 2014 г. бе задържана за 73 дни след опит да прекоси с кола границата между Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Задържана е и Азиза ал Юсеф, пенсионирана преподавателка от университета "Крал Сауд" в Рияд.

Саудитска Арабия, единствената страна в света, която забранява на жените да шофират, започна, подтиквана от престолонаследника Мохамед бин Салман, реформи, целящи по-голямо участие на жените в икономическия и социалния живот. През септември страната обяви, че жените ще могат да шофират от 24 юни, когато се вдига забраната.

Саудитките обаче си остават много ограничени. Те имат нуждата от съгласие на мъж-член на семейството им, за да пътуват, учат или упражняват някои професии.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?