В сделка за 47 млрд. долара БАТ създава най-голямата тютюнева компания в света

В сделка за 47 млрд. долара БАТ създава най-голямата тютюнева компания в света

Бритиш Американ табако - БАТ (British America Tobacco - BAT) предложи да изкупи тютюневата компания "Рейнолдс Американ" (Reynolds American Inc.) в сделка за 47 млрд. долара, която ще събере популярни марки цигари като "Дънхил" (Dunhill), "Кент" (Kent), "Кемъл" (Camel) и "Пал Мал" (Pall Mall) в най-голямата в света публично търгувана тютюнева компания, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Придобивката ще донесе на BAT лидерската позиция на високостойностния американски пазар на цигари, ще прибави към портфолиото ѝ луксозни брандове и ще ѝ позволи да продава в държави като Русия и Турция, където пазарите все още нарастват.

Британската група вече държи 42 процента в американската "Рейнолдс", но иска да придобие и останалата част, давайки 56.50 долара за акция, от които 24.13 долара в брой и 32.37 долара в книжа на БАТ. Офертата ѝ е с 20 процента над цената на една акция при закриване на вчерашната борсова търговия.

Така сделката за дела от 57.8 процента е оценена на 47 милиарда долара, от които 20 милиарда в брой и 27 милиарда в акции на "Бритиш Американ табако".

Главният изпълнителен директор на БАТ Никандро Дуранте заяви, че сделката ще създаде пазарен лидер в САЩ и най-голямата компания по нетен оборот и оперативна печалба, чиито акции се търгуват на борсата.

Гигантът БАТ притежава марки като "Дънхил" (Dunhill), "Ротманс" (Rothmans) и "Кент" (Kent), а втората по големина в САЩ тютюнева компания "Рейнолдс" държи "Нюпорт" (Newport), "Кемъл" (Camel) и "Пал Мал" (Pall Mall) - водещите брандове на американския пазар, посочва АП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?