В СДС ще си опъват нервите до 21 февруари

Играта на нерви в СДС ще продължи поне до 21 февруари, когато на извънредната отчетно - изборна конференция се очаква да намери развръзка конфликтът между ръководството и 29-те сини депутати, групирани около бившия премиер Иван Костов.

Депутатите поискаха лидерът Надежда Михайлова и целият НИС да се оттеглят, за да не бъде предстоящата конференция манипулирана, като междувременно да бъдат предприети стъпки за възстановяване на диалога между двата спорещи лагера. Костов призова Михайлова да не се кандидатира отново за лидер и подкрепи предишна идея на Филип Димитров и Екатерина Михайлова четиримата поредни лидери на СДС да изработят политическа визия за развитието на партията, с която да се отиде на националната конференция.

Междувременно депутатите от лагера на Костов заявиха, че и той, и Надежда трябва да се откажат от лидерските си амбиции, за да се съхрани единството на СДС.

НИС на СДС обаче не прие нито едно от предложенията на вътрешнопартийната опозиция, а Михайлова заяви, че ще се кандидатира за лидерския пост, защото смята досегашната си политика си за правилна.

Така след последния Национален съвет на сините стана по-ясно от всякога, че в СДС съжителстват две крила, между тях диалог няма и общо взето, едното е излишно.

През последните дни усилено се говори, че хората на Костов ще се отделят в нова партия, а на "Раковски" 134 това е една от най- обсъжданите теми. В момента Надежда Михайлова е в силни позиции, тъй като се ползва с подкрепата на по-голямата част от апарата и резултатите от заседанията на Националния съвет от местните избори насам доказва това.

Към момента няма ясни индикации дали Костов е склонен да се кандидатира за лидер на СДС срещу Надежда Михайлова, но според източници от обкръжението му вероятността това се случи клони към нула. Първо, Костов почти няма шанс да спечели подкрепата на конференция, подготвена от апартчиците на Надежда и второ, симпатизанти и членове на СДС издигали глас да се прави нова партия, а не да се влиза в капана на апаратните игри, твърдят депутати.

Отпаднал е и вариантът за лидерския пост да се кандидатира плевенският кмет - Найден Зеленогорски, защото той поставил условие да не участват нито Надежда Михайлова, нито Иван Костов.

Идеята за Зеленогорски се роди на последния НС на СДС, когато Иван Костов призова да се избере такава личност, която да получи единодушната подкрепа на всички членове на Националния съвет.

Кърджалийският в. "Нов живот" цитира близкия до Костов бивш главен секретар на СДС Пламен Иванов, който смята, че опонентите на Надежда Михайлова трябва да бойкотират извънредната конференция.

"Всеки от ключовите фигури в СДС сам ще вземе решение дали да участва в работата на конференцията. Аз имам достойнство и на такива фарсове не мога да присъствам", казва Пламен Иванов.

Според него, след като още от сега е ясно, че служебните областни и общински ръководства и пресетите от тях делегати ще преизберат Надежда Михайлова, участието в конференцията губи смисъл.

"Непосредствено преди Националната конференция ще има купуване на делегати", казва Пламен Иванов.

Според него на миналата конференция Надежда Михайлова завела отбран брой поддръжници в скъп ресторант в НДК, а бившият шеф на Столичния общински съвет Антоан Николов и депутатът Никола Николов организирали банкет за 50 000 лева.

Оценката за сегашния лидер ще дойде на предстоящите парламентарни избори, когато СДС ще претърпи тежко поражение, смята Иванов.

Депутати от групата на 29-те (наричана вече Г-29) обаче твърдят, че всички твърдения за бойкот на конференцията и за тяхното евентуално отделяне са провокации, идващи от "Раковски" 134.

"Проблемите в СДС не са чак толкова драматични и въпреки многото шум две линии в истинския смисъл няма", заяви днес пред БНР Филип Димитров, който хем подкрепи исканията за извънредна конференция, хем отказа да се ангажира с ясна оценка за сегашното ръководство на партията.

В знак на признателност, че не я напада публично и в желанието си за привлече на своя страна един от бившите авторитети на СДС, Надежда се съгласи Филип Димитров да ръководи комисията за промяна в партийния устав.

Според Филип Димитров разделителната линия в партията минава единствено през позицията относно коалиционната политика и това дали трябва да се търси диалог в дясното или не, а това, по думите му, "не е достатъчно сериозно разделение". Според Димитров, линията, която една част от хората в СДС защитават като различна гледна точка - т.е. СДС да не търси диалог в дясното пространство - е "обикновен абсурд".

"...за разлика от разумната позиция, която заемаше през 1997 г, когато се обедини с една партия, излязла от неговите редици, с една друга партия , която е съществувала извън него... сега СДС трябва да застане на обратната и да обещае на своите поддръжници че няма да управлява , няма да се опитва да управлява и би се чувствало добре в опозиция с един малък брой депутати, която сама си се харесват, но допринасят малко за хората. Аз мисля, че това е логика, която ако бъде съобщена на хората, всички ще ѝ се изсмеят и никой няма да ѝ обърне внимание", заяви Филип Димитров.

Същата позиция заема и бившият президент Петър Стоянов, който преди дни даде да се разбере, че е склонен да се бори за лидерския пост в СДС.

Според запознати с вътрешната интрига източници, към този момент нарастват неимоверно акциите на хора като депутата Николов, които имат влияние върху партийни структури и които до последния момент могат да шантажират Надежда Михайлова във връзка с шансовете ѝ за преизбиране.

Извън откъслечните медийни изяви на един или друг политик от СДС, няма никакви индикации да тече някакъв разговор между двата спорещи лагера. НИС на СДС дори, по всичко личи, замрази решението от Националния съвет на 13 януари за създаване на нова парламентарна група на СДС. Председателят на парламента е одобрил варианта за регистрация на групата, предложен от Екатерина Михайлова, а не този на зам. - председателя на партията Емануил Йорданов. Съществената разлика между двете схеми е, че при тази на Йорданов изключеният от ПГ на ОДС депутат Никола Николов няма да може да се регистрира като член на новата синя група.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?