В СДС си избират нов лидер, най-вероятно ще се стигне до балотаж Шарков - Кабаиванов

СДС гласуват тази на неделя на вътрешни избори за нов председател на партията след оставката на Мартин Димитров. Той се отказа от поста заради несъгласието на Националния съвет на СДС да продължи коалицията с ДСБ за парламентарния вот догодина.

Четирима са кандидатите за поста: депутатът от Синята коалиция и зам.-председател на здравната комисия Ваньо Шарков; кметът на Карлово Емил Кабаиванов; Иван Сотиров от столичната организация на СДС; народният представител от Синята коалиция Лъчезар Тошев.

Пръв кандидатурата си за лидерския пост обяви Румен Христов, който обаче се отказа от надпреварата в полза на Кабаиванов.

В неделя Христов прогнозира, че ще се стигне до балотаж между Ваньо Шарков и Емил Кабаиванов.

Шарков се ползва с подкрепата на досегашния лидер Мартин Димитров, евродепутата от СДС Надежда Нейнски и други членове на партията, които смятат, че тя трябва да продължи под една или друга форма съюза с ДСБ и да се съхрани Синята коалиция.

Румен Христов, който е смятан за протеже на ДПС, е против този курс. На президентските избори миналата година, когато бе издигнат от Синята коалиция, той предпочете да се регистрира като кандидат - президент на съюз между СДС и партиите на Софиянски, Бакърджиев и пр., след което загуби катастрофално.

Столичната организация на СДС, чийто представител е Сотиров, е против лагера на Мартин Димитров, и против този на Румен Христов, като интересите ѝ открай време са съсредоточени най-вече в общинските фирми, поради което клони към колаборации с ГЕРБ.

Лъчезар Тошев пледира за възстановяване диалога с избирателите, което да доведе до обединение на десницата.

Във вътрешния вот участват 9 000 членове на СДС в цялата страна. Изборният ден започна в 10 сутринта и продължава до 20 ч. вечерта.

"Очаквам да има балотаж. Вероятно при четирима кандидати няма как да бъде излъчен на първи тур председател. На 15 юли ще се поздравим с нов председател", коментира Румен Христов.

Отказът си да участва в лидерската надпревара той обясни така: "Личният акт е свързан преди всичко с опита за консолидация в СДС. Многократно съм заявявал, че каузата СДС стои над моето его, доказвал съм го през годините".

Евентуалният балотаж е на 15 юли.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?