В сейфовете с наследството на Тито може да има 30 тона злато

Йосип и Йованка Броз

След като миналата седмица държавна комисия за пръв път от 33 години от смъртта на югославския лидер Йосип Броз Тито отвори сейфове с негови вещи, цяла Сърбия гадае какво може да има в тях. Засега списъците със съдържанието на сейфовете не са публикувани, но вестник "Данас" публикува резултатите от свое изследване.

Изданието, попаднало на опис на предметите, съставен при провеждане на инвентаризация в резиденцията на Тито след неговата смърт на 4 май 1980 г. Интригата е в това, че част от ценностите е възможно да е била насочена към златния резерв на националната банка на страната с решение на правителството или продадена на търгове и затова описът сега може да не съвпада напълно със съдържанието на сейфовете.

В списъците се споменава злато на прах и кюлчета с общо тегло 29 366 кг, 2,6 хиляди златни монети, 149 предмети от злато и скъпоценни камъни, а също 13 ордена, принадлежали на кралската династия Караджорджевич, 251 трофейни предмета от злато и други ценни метали, 1,3 хиляди монети с нумизматична стойност, 18 сребърни сервиза, налични пари в размер на 26 хиляди долара, 36 хиляди германски марки  и 2200 датски крони.

Очаква се, че данни за съдържанието на сейфовете може да бъдат публикувани тази седмица. По думите на ръководителя на държавната комисия Оливер Антич личната собственост на  покойния диктатор ще бъде предадена на белградски съд, който ще се заеме с нейното разпределение сред наследниците. Останалите предмети ще отидат в държавната хазна.

Йосип Броз Тито оглавяваше непрестанно социалистическа Югославия от 1945 г. до смъртта си на 4 май 1980 г. на 87-годишна възраст. След неговата кончина бе сформирана специална комисия, която описа вещите му от резиденцията в сръбската столица и ги предаде на съхранение на Националната банка.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?