В Сеул затварят баровете, ограничават ресторантите и църквите заради коронавируса

В Сеул затварят баровете, ограничават ресторантите и църквите заради коронавируса

Южнокорейската столица и околните райони ще затворят баровете и нощните клубове и ще ограничат религиозните събирания, както и работата на ресторантите, за да овладеят третата вълна на коронавирусната зараза, заяви здравният министър Пак Ньон-ху, цитиран от Ройтерс.

Корейската агенция за контрол и превенция на болестите съобщи, че за последното денонощие са отчетени 330 нови случая на заразяване, които макар и да са по-малко от вчера (386), за пети пореден ден надхвърлят 300.

Третата вълна от епидемични взривове се разгръща с пълна сила. Обстановката е изключително сериозна, каза на брифинг Пак. Той посочи, че в основата на епидемичния взрив са огнищата в гъстонаселения район на столицата Сеул, където живее почти половината от 52-милионното население на Южна Корея.

От вторник големите кафенета в столица и околностите ще могат да изпълняват само поръчки за вкъщи, а ресторантите ще могат да обслужват клиенти на маса до 21.00 ч. Налагат се и ограничения за обекти като фитнесите, както и за посещенията на религиозни и спортни събития.

По-рано днес премиерът Чун Се-кьон заяви на правителствено заседание, че може да се наложи да бъдат въведени мерки за социална дистанция, за да се пресече възможността от по-голямо разрастване на епидемията, предаде агенция Йонхап. "Намираме се в критичен момент, в който броят на заразените в цялата страна може да се увеличи наистина значително", каза Чун.

Вчера представител на Корейската агенция за контрол и превенция на болестите заяви, че Южна Корея може да се сблъска с епидемия, която да надмине първите две вълни на заразата, ако не пресече сегашното разпространение.

Затягането на мерките има донякъде за цел да може да се състои предвиденият за 3 декември национален изпит за влизане в университетите, който е изключително важен за кандидат-студентите.

Южна Корея използва комбинация от усилено проследяване на контактните лица и тестване, както и от карантинни мерки, за да потушава огнищата на зараза, без да налага пълно затваряне. Общият брой на заразените от началото на пандемията е 30 733 с 505 починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус