В щаба на ГЕРБ ликуват, на "Позитано" са объркани

Цветанов нападна РБ, кандидатът на БСП в София Михаил Мирчев обяви вота за абсурден

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и БСП заявиха веднага след приключването не мастните избори, че няма да дават пресконференции и ще изчакат балотажа, но настроението в двата щаба бе коренно различно. В централата на ГЕРБ скандираха "Победа" и шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов обяви, че имат десет избрани още на първия тур кметове в 10 областни градове. Нека да изпитаме удоволствието от тази победа, призова Цветанов и нападна коалиционните партньори от Реформаторския блок (РБ), като ги призова да се извинят за нападките към Йорданка Фандъкова, Иван Портних и Атанас Камбитов.

Мирчев говори за "гигантска манипулация" и "абсурдни избори"

Кандидатът на БСП в столицата Михаил Мирчев, който остана трети и според предварителните социологически данни има съвсем лека преднина пред Георги Кадиев, обвини социолозите в "гигантска манипулация" с прогнозните резултати и заяви, че първи истински данни ще има едва в понеделник по обяд.

"В момента провеждаме абсурдни избори, включително вече няма интернет, публичните ресурси на ЦИК и МВР не работят и цари паника", заяви Мирчев "В тази ситуация ГЕРБ и Цветан Цветанов могат да произведат в момента каквито данни искат", добави той.

Видимо изнервен от въпросите на журналистите, кандидатът за кмет на София подчерта, че в създалата се ситуация единственият механизъм за осигуряване на публичност и честност на изборите е паралелното броене на гласовете.

Изпълнителното бюро на БСП се събра на съвещание, а организационният секретар на партията Станислав Владимиров коментира, че управляващите са принизили дебата по време на кампанията и са използвали целия си ресурс, за да притискат кандидати на левицата.

Имаше редица сигнали за нарушения, нервничене от страна на хората заради референдума, който се провали, каза той.

Цветанов: РБ "да се извинят за всичко това, което направиха като нападки"

"Благодаря на всички, които направиха, така че кампанията да бъде по-интересна, но преди всичко искам да се обърна към нашите коалиционни партньори – Реформаторският блок, нека сега обаче, да излязат и да се извинят за всичко това, което направиха като нападки към Йорданка Фандъкова, към Иван Портних, към Камбитов и към всички тези кметове", заяви Цветан Цветанов пред репортери в щаба на ГЕРБ.

"И да видя какво ще направят сега, ако на балотаж отидем в Хасково с реформаторския дух на господин Беливанов – ще запазим ли статуквото или ще продължим напред? Защото повярвайте, че в тази кампания дадохме всичко от себе си, бяхме достатъчно мотивирани”, каза още Цветанов.

"Йорданка Фандъкова получи с 5 до 6% повече отколкото 2011 година, което означава доверие, означава признание. Основният ни опонент - БСП ще получи пълен крах в общини като Видин, Търговище, като Разград”, изброи той.

Той не посочи какво следва, ако РБ не се извини. "Днес беше даден отговор на всички провокации по време на кампанията", заяви Цветанов.

Фандъкова: Това е оценка за работата ми

Дадохме всичко от себе си, взехме достатъчно повече гласове спрямо 2011 г., което означава, че хората ни дават доверие, заяви от своя страна Цветан Цветанов. По думите му големият победител в тези избори е Йорданка Фандъкова. Тя благодари на щаба си и на всички, които са я подкрепили, но отказа да коментира планира ли смени в екипа си в общината.

Предизвестени победи няма, има оценка за работа – това е оценка за работата ми, заяви Фандъкова. И допълни, че още от понеделник екипът ѝ ще продължи работа с още по-бързо темпо по реализиране на целите, които са поставили за следващия мандат.

Обширна пресконференция и обобщение на вота от страна на ГЕРБ се очаква след балотажите идната неделя. Една от причините управляващата партия да се откаже от пресконференция в изборната нощ е отсъствието на лидера ѝ Бойко Борисов, който е на европейска среща в Брюксел, посветена на бежанската криза.

От БСП обясниха за Mediapool, че няма да дадат пресконференция в изборната нощ, тъй като заради многото бюлетини, референдума и преференциите, до късно няма да има яснота за случващото се.

Не знае знае още колко партии ще се откажат от изявления в неделя вечер. Такава вероятност има и за Реформаторския блок и за АБВ.

Илияна Йотова: По-объркани избори едва ли има

По-объркани избори едва ли има, коментира евродепутатът и член на партийното ръководство на БСП Илияна Йотова на влизане в НДК. По информация на БСП в момента има десетки хиляди хора в страната, които след официалния край на изборния ден в 19 ч. не могат да упражнят правото си на глас заради дългата и тромава процедура.

Референдумът се провали и това е много жалко, защото тогава, когато се пита народът, не трябва да има провали, коментира Йотова, според която допитването е било лошо организирано. Йотова коментира още, че сривът на сървърите на ЦИК, ОИК и ГРАО едва ли е случайно. Не може в 19.00 ч., когато трябваше да приключат изборите, да нямаме дори приблизителна избирателна активност, допълни тя.

Ако съдим по информацията, която имаме до момента, БСП запазва мястото си на втора политическа сила, каза Йотова. Засега БСП запазва умерения си оптимизъм, заключи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Местни избори 2015

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?