В Швейцария бе убит авиодиспечер, свързан с въздушна катастрофа

Швейцарската полиция съобщи, че въздушният диспечер, който е бил на смяна при сблъскването на два самолета над Южна Германия през юли 2002 г., е бил убит с нож в дома си в Цюрих.

При сблъскването на руски пътнически самолет с товарен загинаха 71 души, повечето от тях руски ученици.

Полицията в Цюрих съобщи, че неизвестен мъж посетил диспечера в дома му и след размяна на реплики го пробол, предаде Би Би Си.

Не се изключва връзка между убийството и катастрофата.

Издирва се мъж на около 50-55 години, говорещ немски, който се появил в дома на авиодиспечера снощи и го намушкал с нож след кратко спречкване, след което избягал.

Разследващи катастрофата заявиха преди време, че диспечерът наредил на пилота на руския самолет да снижава в момент, когато аварийната екипировка на борда показвала, че трябва да се издига.

Пилотът се подчинил на въздушния контрол и се сблъскал с товарния самолет на Ди Ейч Ел, който също слизал на по-малка височина съгласно указанията на своите бордови уреди.

През нощта на 1 срещу 2 юли 2002 г. над Боденското езеро се сблъскаха пътнически самолет Ту-154 на Башкирските авиолинии и товарен Боинг.

Авиодиспечерът, 36-годишен гражданин на Дания, живеел в Швейцария от пет години към момента на катастрофата. Той е баща на три деца, живеел близо до международното летище. Скайгайд съобщи, че служителите ѝ са в шок и се наложило компанията временно да съкрати с 40 процента броя на самолетите, които допуска в пространството под неин контрол.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?