В Швейцария започнаха преговорите за кризата в Йемен

В Швейцария започнаха преговорите за кризата в Йемен

В Швейцария започнаха преговори за конфликта в Йемен под егидата на ООН и с участието на правителствени пратеници и представители на шиитските бунтовници, съобщи Асошиейтед прес.

Преговорите бяха предшествани от влизането в сила по обед на прекратяване на огъня между враждуващите страни.

Преговарящите ще се опитат да договорят отделните етапи към постигане на трайно решение на конфликта, в който загинаха най-малко 5800 души от март, когато в него се включи водената от Саудитска Арабия коалиция с въздушни удари срещу хусите.

Специалният пратеник на ООН за Йемен Исмаил шейх Ахмед призова страните да спазват спирането на огъня, което трябва да доведе до прекратяване на насилието в Йемен и политически преход, основан на преговори, диалог и консенсус.

Говорител на ООН каза, че преговорите, в които участват по 12 преговарящи и 6 съветници от всяка от страните, се водят на място в Швейцария, което се пази в тайна, за да не се попречи на успеха им.

Премиерът на Йемен Халед Бахах призова шиитските бунтовници хуси да предадат оръжията и правителствените сгради, които са под техен контрол, в изявление от Доха малко преди началото на преговорите, съобщи Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?