В сила влезе монетарен съюз между страните от Персийския залив

В сила влезе монетарният съюз на държавите от Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив, една от целите на който е въвеждането в бъдеще на единна валута. Това съобщи във вторник Франс прес, като се позова на думите на министъра на финансите на Кувейт Мустафа Ал-Шамали, казани на срещата на върха на организацията в Ел Кувейт.

Според Ал-Шамали централните банки на страните от групата в близко време ще разработят план и календар на създаването на обща централна банка. Още не е известна датата на въвеждането на единната валута.

Според сключения договор монетарен съвет на организацията ще заработи в началото на следващата година. Постепенно той ще прерасне в централна банка с всичките ѝ присъщи функции.

В монетарния съюз на страните от групата няма да участват две държави, нейни членки - Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Оман. Освен тях в групата влизат още Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Катар. Тези държави притежават най-големите петролни запаси в света. Населението им е около 36 млн. души.

Споделяне

Още от Свят