В Сирия пристигна първата пратка руски зенитни ракетни комплекси

Москва обвинява сирийската опозиция, че осуетява мирния процес

В Сирия пристигна първата пратка руски зенитни ракетни комплекси

В Сирия пристигна първата пратка руски зенитни ракетни комплекси С-300. Това обявява в интервю за телевизия "Ал Манар" сирийският президент Башар Асад, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на сирийската агенция Сурия ал ен.

Втората пратка ще пристигне в близко време, добавя Асад в предварително записаното интервю, което ще бъде излъчено тази вечер.

Сирийският президент съобщава също, че страната му е взела решение да участва в подготвяната от Русия и САЩ мирна конференция, от която обаче не очаквала важни решения.

Башар Асад твърди в интервюто, че съотношението на военните сили в Сирия се е променило в полза на правителствената армия, която в последно време бележела важни успехи срещу терористичните формирования, както режимът нарича опозиционните сили. "Битката с терористите ще продължи до победен край", заявява той.

Сирийският лидер обвинява Турция, Саудитска Арабия и Катар, че с тяхна подкрепа в Сирия са проникнали близо 100 хиляди наемници от арабски и други страни. Башар признава, че отряди на ливанската шиитска групировка Хизбула воюват на страната на правителствените сили в пограничните райони с Ливан.

Русия: Сирийската опозиция осуетява мирния процес

Същевременно Русия обвини опозиционната Сирийска национална коалиция, че се опитва да осуети усилията за постигане на мир, като превръща оттеглянето на президента Башар Асад в условие за участие в предложената международна конференция, съобщи Ройтерс.

"Създава се впечатление, че националната коалиция и нейните регионални спонсори правят всичко възможно, за да попречат на началото на политически процес, и по всякакъв начин, включително чрез недобросъвестна обработка на западното обществено мнение, да постигнат военна намеса", каза руският външен министър Сергей Лавров. По думите му "подобен подход е неприемлив".

"Националната коалиция не е готова да участва в конференцията без предварителни условия. Тези условия са неизпълними. А и като цяло никой не бива да поставя ултиматуми", заяви той.

Лавров каза, че коалицията "няма конструктивна платформа". "Единственото нещо, което ги обединява, е искането за незабавно оттегляне на Башар Асад. Но всички, включително нашите западни партньори, разбират, че тази позиция е нереалистична", заяви той.

Според него коалицията не е единственият представител на сирийския народ. По думите му има и други сериозни опозиционни групи, които отстояват патриотични позиции.

Сирийски бунтовници отправят призиви за помощ

Сирийски бунтовници отправиха призиви за военна и медицинска помощ в обкръжения град Кусейр на границата с Ливан, заявявайки, че не могат да евакуират стотици ранени заради яростните атаки от правителствените сили, подкрепяни от бойци на ливанската шиитска групировка Хизбула, предаде Ройтерс.

"Имаме над 700 ранени в Кусейр, 100 от които са на кислород. Градът е обкръжен и нямаме достъп до медицинска помощ", цитира Ройтерс думите на Малек Амар, опозиционен активист.

Бунтовниците зпращат призивите си чрез социалните мрежи. Те предупреждават, че градът, разположен на пътя, по който се извършва снабдяването и за двете страни в конфликта, може да бъде разрушен. Вчера бе съобщено, че Хизбула и елитните части на сирийската Републиканска гвардия са изпратили подкрепления за правителствените сили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят