В Скопие обсъждат нови "червени линии" в отговор на "изнудването" от София

Под влиянието на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Северна Македония втвърдява тона

В Скопие обсъждат нови "червени линии" в отговор на "изнудването" от София

Скопие вероятно ще втвърди тона към България под влияние на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и предвид предстоящите извънредни парламентарни избори, след като премиерът Зоран Заев подаде оставка.

По време на управлението на Заев Скопие се отказа от езика на омразата към България и показа, че е готово на компромиси, за да се придвижи към Европейския съюз. Отказът на европейските лидери да започнат преговори със Скопие за присъединяване, очаквано доведе до промяна на ситуацията в югозападната ни съседка.

По време на среща при президента Стево Пендаровски лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е предложил Северна Македония да приеме резолюция, с която да каже на България кои са новите червени линии като отговор на "обидите и шантажите" от страна на София.

Предложението е било прието от всички партии, съобщи местната телевизия Алсат, която излъчва на албански език.

От управляващата партия СДСМ заявили, че никой не може да оспори онова, което е потвърдено и от ООН - че жителите на страната са македонци и говорят на македонски език.

"Знаем, че в България е във финална фаза кампанията за местните избори, а знаем, че кампания ще започне и в нашата страна. Трябва да бъдем особено внимателни и по никой начин да не позволим да се политизира договорът ни с България", посочил Костадин Костадинов от СДСМ.

Новата реакция идва след българската позиция, която постави трудноизпълними условия към Скопие, за да продължи българската подкрепа. Още преди две седмици български историци и политолози коментираха, че тази позиция ще стане "нова разделителна линия" между двете страни. 

Анализатори предупреждават от месеци за възможната смяна на политиката в Скопие, ако проевропейското управление на Зоран Заев загуби позиции за сметка на проруската ВМРО- ДПМНЕ.

"И по отношение на всички реакции на тази декларация е неизбежно от наша страна Република Македония да не реагира на такава декларация, след като практически всички, включително Пендаровски и Заев, се съгласиха, че е необходим спешен отговор. Ще видим след няколко дни как ще се придвижи това. Ако те не поемат инициативата, ВМРО-ДПМНЕ ще го направи ", каза Игор Янушев (ВМРО-ДПМНЕ), цитиран от "Фокус".

ВМРО- ДПМНЕ бе силен критик и на Договора за добросъседство с България.

Хаотичната българска политика не носи резултати

Правителството на Бойко Борисов продължава да излъчва противоречиви сигнали към Скопие. От една страна премиерът и външната министърка Екатерина Захариева говорят за подкрепа, а другият вицепремиер Красимир Каракачанов заплашва с вето.

Показателна е реакцията след като Франция блокира започването на преговори със Северна Македония и Албания.

Борисов определи това като "историческа грешка", а Каракачанов разясни, че "Северна Македония е по-достойна за СССР, отколкото за ЕС". Така лидерът на ВМРО за пореден път помогна на антибългарската кампания в Скопие, като ѝ даде аргументи.

В същото време подготвеният от правителството на Борисов и Каракачанов Договор за добросъседство е силно критикуван заради липсата на работещи механизми за изчистване на споровете между двете държави, включително най-чувствителните – в историята.

Комисията за историята не работела

Един от членовете на съвместна комисия, която трябва да изчисти историческите спорове, проф. Иван Илчев коментира, че няма съществени резултати от последното ѝ заседение.

Уточнени са няколко въпроса от Средновековната история, които са останали от предходното заседание, след което комисията е зациклила отново около Гоце Делчев, обясни Илчев пред БНТ.

"Трудно е да се говори с хора, които не те чуват. Някои от членовете от македонска страна казват, че през Средновековието е нямало усещането, че са били българи, което е смешно", каза Илчев.

"Нашата комисия е единна в своите възгледи. В македонската има две групи. Една по-умерена група, която казва да говорим за това, но ще е необходимо много време да се променят нещата, и друга група, която е зациклила и не желае да помръдне. За съжаление това е резултат на една изключително дълга пропаганда. В продължение на сто години се води една просръбска пропаганда, антибългарска", допълни той.

Илчев посочи, че преди предсрочните избори не вижда особено светло бъдеще за комисията, но не трябва да се подценява това, което тя вече е постигнала.

"Македонската част на комисията призна, че Самуил е цар на българското царство, призна нещата, които ние искахме за Климент Охридски и Наум Охридски", припомни проф. Илчев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?